«Το Φεβρουάριο» ο νέος γύρος συνομιλιών μεγάλων δυνάμεων - Ιράν

Για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 15:04
UPD:15:08
REUTERS/RUBEN SPRICH

Ο στόχος του νέου γύρου συνομιλιών είναι να επιτευχθεί ευρεία ρύθμιση στην διένεξη (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Είναι «πολύ πιθανόν» οι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις τους όσον αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την ισχύ της προσωρινής εξάμηνης συμφωνίας που προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της χώρας αυτής, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters διπλωματική πηγή.

Ο στόχος του νέου γύρου συνομιλιών είναι να επιτευχθεί ευρεία ρύθμιση στην διένεξη εδώ και μια δεκαετία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος οι αβεβαιότητες να οδηγήσουν σε βαθύτερες εντάσεις ή ακόμη και σε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι στην πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ιράν και των έξι δυνάμεων - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία και Γερμανία - θα μετάσχουν ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

«Δεν θα συμβεί τον Ιανουάριο, λόγω του Κινεζικού Νέου Έτους, αλλά είναι πάρα μα πάρα πολύ πιθανό να γίνει τον Φεβρουάριο», σημείωσε η ίδια πηγή.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των έξι χωρών, υπό την Ε.Ε., θα έχουν συνομιλίες ενόψει της συνάντησης για να προετοιμάσουν την ημερήσια διάταξη.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα, Μεχντί Σαναϊέ, δήλωσε ότι ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ θα μεταβεί την Πέμπτη στη ρωσική πρωτεούσα για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

EURONEWS

«Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα μεταβεί την Πέμπτη στη Μόσχα για επίσκεψη διάρκειας μιας ημέρας κατά την οποία θα συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», σημείωσε ο κ. Σαναϊέ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο κ. Ζαρίφ βρίσκεται τώρα στον Λίβανο, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή η οποία θα τον φέρει στη συνέχεια στη Συρία, στο Ιράκ και στην Ιορδανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή