Κρίσιμη ψήφος

Αμφίρροπη αναμέτρηση
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 19:04
UPD:22:03

A- A A+

Οσοι υποστηρίζουν ότι όποιος και αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα αλλάξει τίποτα, μάλλον εννοούν τη ριζική ανατροπή συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και διεθνώς.

Γιατί διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψήφιους υπάρχουν και στον τομέα της οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/01/975133.htm , και στο πεδίο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και στο κοινωνικό.

H αναμέτρηση Μπους - Κέρι, καλώς ή κακώς, δεν αφορά μόνο τον κάτοικο του Αϊντάχο ή της Νεμπράσκα. Η αναμέτρηση σημειώνεται στη μόνη χώρα όπου η τελική επιλογή θα επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένουν εξαιρετικά επισφαλείς. Το μικρό πραβάδισμα του σημερινού αμερικανού προέδρου έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών βρίσκεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/01/975178.htm , ενώ οι πλέον κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα Πολιτείες παρουσιάζονται διχασμένες και αμφιταλαντευόμενες http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/01/974912.htm .

Υστερα είναι και το εκλογικό σύστημα, ολίγον περίπλοκο. Ο πρόεδρος δεν εκλέγεται ύστερα από καθολική ψηφοφορία, αλλά μέσω του συστήματος των εκλεκτόρων. Οποιος υποψήφιος έλθει πρώτος σε μια Πολιτεία, ακόμη και με ελάχιστη διαφορά, λαμβάνει όλους τους εκλέκτορες. Γι' αυτό και το παράδοξο -για τους Ευρωπαίους- υποψήφιος να βγει πρώτος σε ψήφους(όπως ο Αλ Γκορ το 2000), αλλά να χάσει τις εκλογές.

Στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτική η ψήφος -ίσα ίσα με αυτό το εκλογικό σύστημα ευνοείται η αποχή- καθώς η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη και στα δύο στρατόπεδα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, εκτός απροόπτου, θα γνωρίζουμε τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή