Τη λύπη τους που ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο μετά από οκτώ χρόνια σε κώμα σε ηλικία 85 ετών, δεν οδηγήθηκε ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης εξέφρασαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν «εγκληματία».
«Ο Σαρόν ήταν ένας εγκληματίας, ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Αραφάτ και ελπίζαμε ότι θα παρουσιαζόταν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ως εγκληματίας πολέμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Φάταχ, του κινήματος του εκλιπόντος παλαιστίνιου ηγέτη, το οποίο ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής.
Την ίδια ώρα ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο θάνατος του Σαρόν αποτελεί «το παράδειγμα για όλους τους τυράννους».
«Ο λαός μας ζει μια ιστορική στιγμή με τον χαμό αυτού του εγκληματία, τα χέρια του οποίου ήταν γεμάτα με το αίμα των Παλαιστινίων και των ηγετών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, ο ιδρυτής της οποίας Άχμαντ Γιασίν δολοφονήθηκε το 2004 από τον ισραηλινό στρατό κατόπιν εντολής του Σαρόν.
«Η μνήμη του Σαρόν χαραγμένη στην καρδιά των Ισραηλινών»
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και διάδοχος του Σαρόν στην ηγεσία του δεξιού Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σημείωσε ότι η μνήμη του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ θα μείνει «για πάντα χαραγμένη στην καρδιά του έθνους».
«Το κράτος του Ισραήλ υποκλίνεται μπροστά στην απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Ήταν πρωτίστως και κυρίως ένας θαρραλέος πολεμιστής και ένας σπουδαίος στρατιωτικός ηγέτης, ένας από τους πιο σπουδαίους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», υπογραμμίζει ο κ. Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.
Ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, ο οποίος ήταν αντίθετος στην αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας για την οποία είχε δώσει εντολή ο Σαρόν το 2005, απέτισε και αυτός φόρο τιμής στην «εμπειρία και τις ηγετικές ικανότητες» του Σαρόν, «παρά τις διαφορές απόψεων» που είχαν μεταξύ τους.