Νέος αρχηγός της Αλ Κάϊντα στη Σαουδική Αραβία

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2004 07:55
A- A A+

Εναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, ο Σαούντ μπεν Χαμούντ αλ Οτάϊμπι, είναι ο νέος αρχηγός του Σουαδαραβικού κλάδου της Αλ Κάϊντα, όπως μεταδίδει ισλαμική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.

Σε μία από τις σελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, των ισλαμιστικών κύκλων, ο Οτάϊμπι χαρακτηρίζεται ως ο νέος αρχηγός της «Αλ Κάϊντα στην Αραβική Χερσόνησο» και προβάλλεται το βιογραφικό του σημείωμα. Οι χρήστες της ιστοσελίδας καλούνται να στείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τα συγχαρητήριά τους στον νέο αρχηγό.

Ο Οτάϊμπι υπέγραφε το τελευταίο κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα πληροφόρησης της οργάνωσης Σαουτ αλ Τζιχάντ (Φωνή της Τζιχάντ), χωρίς ωστόσο να αυτοχαρακτηρίζεται ως αρχηγός της οργάνωσης.

Ένα ηχητικό μήνυμα, που μεταδίδεται από την ίδια ιστοσελίδα επ'ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού πιστεύεται επίσης πως ηχογραφήθηκε από τον Οτάϊμπι.

Ωστόσο, ο άνδρας που ακούγεται να μιλά επί μακρόν για Τζιχάντ και να καλεί τους Σαουδάραβες μαχητές να πολεμήσουν κατά των Αμερικανών στο Ιράκ, δεν αναφέρει ότι είναι ο αρχηγός της Αλ Κάϊντα στη Σαουδική Αραβία.

Το Ινστιτούτο Σαούντι, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και τακτικά δημοσιεύει ειδήσεις σχετικά με τη Σαουδική Αραβία, τονίζει πως ο 33χρονος Οτάϊμπι έχει χρισθεί αρχηγός της Αλ Κάϊντα στην Αραβική Χερσόνησο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προηγούμενες πληροφορίες ότι ο πρώην αρχηγός της Σάλεχ αλ Ούφι είχε χάσει τη ζωή του από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Ινστοτούτο, ο Ούφι υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στις 21 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επιδρομής των δυνάμεων ασφαλείας σε κρησφύγετο ισλαμιστών στο Ριάντ.

Ο Οτάϊμπι βρίσκεται στον κατάλογο με τους 26 πλέον καταζητούμενους ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Σαουδική Αραβία. Εννέα εξ αυτών φυγοδικούν ακόμη, ή έχουν εξαφανισθεί, ενώ άλλος ένας άνδρας μαροκινής καταγωγής συνελήφθη στο Βέλγιο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις αρχές της ευρωπαϊκής χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή