Κυβέρνηση και δανειστές άνοιξαν τα χαρτιά τους

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 09:58
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει, διά του ανθρώπου που έχει πάρει στις πλάτες του την όποια διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι «υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».

A- A A+

Την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και του χειμερινού σκι για τους εταίρους μας, η κυβέρνηση και οι δανειστές μας, λίγο πριν καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους.

Οι Βρυξέλλες έστειλαν το μήνυμα ότι στηρίζουν και θα στηρίξουν την υπάρχουσα κυβέρνηση αλλά έξοδο στις αγορές από το 2015 και βλέπουμε.

Προέχει η εμμονή στις μεταρρυθμίσεις και ενδεχομένως ένα νέο πρόγραμμα για την τριετία 2014-2017 με σαφώς μειωμένο δανεισμό, σίγουρα όμως με διατήρηση της υφιστάμενης λιτότητας και ενδεχομένως με πρόσθετα μέτρα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει, διά του ανθρώπου που έχει πάρει στις πλάτες του την όποια διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι «υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».

Για παράδειγμα απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με την ανεργία στο 28% δεν μπορεί να γίνει, «έτσι απλά».

Στέλνοντας το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα από τους  Financial Times ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι οι φιλοδοξίες για επιπλέον νομοθετικά μέτρα «μάλλον θα πρέπει να εγκαταλειφθούν» γιατί «η πλειοψηφία (σ.σ. στη Βουλή) είναι πολύ μικρή. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Όσο για το ενδεχόμενο κουρέματος ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ήταν αποκαλυπτικός για της προθέσεις του Βερολίνου. «Γιάννη, ξέχασέ το» ήταν η απάντηση που του έδωσε ο Σόϊμπλε «άρα δεν μπορεί να γίνει, άρα τι μπορώ να κάνω;», κατέληξε ο Γ. Στουρνάρας.

Στο εσωτερικό μέτωπο ο Πρωθυπουργός κάλεσε χθες στο Μαξίμου τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.  

Αν και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν από το Μαξίμου χωρίς να πουν το παραμικρό οι πληροφορίες λένε ότι δέχθηκαν αυστηρές συστάσεις αφενός να σταματήσουν άμεσα κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως μεταξύ τους κόντρα για την υπόθεση της εξαφάνισης του Χριστόδουλου Ξηρού, αφετέρου οι μεν αστυνομικές αρχές να τον βρουν και να τον γυρίσουν πίσω στη φυλακή, οι δε δικαστικές να κλείσουν τα αυτιά τους και να συνεχίσουν την επιχείρηση «καθαρά χέρια» όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις μαύρου χρήματος και διαφθοράς.

Το σίγουρο είναι ότι δηλώσεις που εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό δεν θα ξαναγίνουν, έλεγε με νόημα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή