Στις κάλπες οι Αμερικανοί

Η πόλωση είναι μεγάλη και η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2004 20:44
A- A A+

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ πολίτες αποφασίζουν σήμερα για τον 44ο πρόεδρο της χώρας. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα ψηφίσουν και για την εκλογή 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας (34 γερουσιαστές) και έντεκα από τους 50 κυβερνήτες των ΗΠΑ.

Σε όλα αυτά συχνά προστίθενται δημοψηφίσματα διαφόρων ειδών που ποικίλουν από την αποδοχή ή όχι των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων μέχρι διάφορα τοπικά θέματα.

Εναπόκειται στους αρμόδιους των περίπου τριών χιλιάδων κομητειών της χώρας να επικυρώσουν τα ψηφοδέλτια που συνήθως απαρτίζονται από πολλές σελίδες και τα οποία στις περισσότερες κομητείες είναι γραμμένα στα αγγλικά και στα ισπανικά.

Στο Οχάιο, μια από τρεις πλέον κρίσιμες πολιτείες, οι παλαιάς τεχνολογίας μηχανές ψηφοφορίας με διάτρηση, χρησιμοποιούνται και στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Τέτοιες μηχανές υπήρχαν -και υπάρχουν ακόμα- και στην πολιτεία της Φλόριδας, που καθόρισε και το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των εκλογών του 2000.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη και δύσκολα προβλέψιμη. Η πόλωση είναι μεγάλη και η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο τα τελευταία 40 χρόνια http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/02/975294.htm .

Οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στη Χαβάη στις 09.00 (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης. Λόγω της διαφοράς της ώρας η ψηφοφορία θα διαρκέσει συνολικά 26 ώρες, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα στις μεγάλες ανατολικές πολιτείες αναμένονται τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά τις 03.00 (ώρα Ελλάδας).

Στην μικρή κοινότητα Ντίξβιλ Νοτς του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στα καναδικά σύνορα, οι 26 ψηφοφόροι έδωσαν 19 ψήφους στον Μπους και 7 στον Κέρι, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέιντερ δεν πήρε καμία ψήφο, όπως ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.

Aισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, ο οποίος με τη σύζυγό του, Λόρα, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στη μικρή πόλη Κρόφορντ κοντά στο ράντσο τους στο Τέξας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/02/975390.htm . Ο κ. Μπους έκανε μια τελευταία προεκλογική στάση στο Οχάιο -κανείς υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν έχει κερδίσει τις εκλογές αν δεν κερδίσει την πολιτεία του Οχάιο- πριν καταλήξει στο Λευκό Οίκο όπου και θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα, παρέα με τους γονείς του και τις κόρες του.

Ο Τζον Κέρι θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Βοστώνη όπου και θα παραμείνει για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή