Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή ζητεί ο ΙΣΑ

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 16:25
UPD:16:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι επανειλημμένα έχει αιτηθεί την αναγραφή έξι διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή αντί των τριών που επιτρέπεται σήμερα καθώς επισης και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή. 

A- A A+

Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας σήμερα η δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύει να γίνει πιο ακριβή από την απευθείας αγορά φαρμάκων. 

«Ο μύθος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, την οποία ήδη ακριβοπληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα επιμέρους ταμεία τους, καταρρέει για τα καλά πλέον, αφού με το μέτρο που ισχύει από σήμερα "1ευρώ/συνταγή", φτάνει πλέον ο ασφαλισμένος, για να εκδώσει και να εκτελέσει τη συνταγή του, να πληρώνει περισσότερα από το ίδιο το κόστος των φαρμάκων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΥΑ /ΦΕΚ 3117/9-12-2013, τα φάρμακα διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να αναγράφονται σε διαφορετικές συνταγές, οπότε πολλαπλασιάζονται οι συνταγές και τα ευρώ τους, και σύμφωνα με τις διατάξεις τις ίδιας ΥΑ που ορίζουν πλαφόν στη συνταγογραφία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στο 80% της περσινής, είναι ξεκάθαρο, ότι ο ασθενής δεν θα πηγαίνει πλια στο γιατρό, αφενός γιατί κοστίζει πλέον πολύ η δωρεάν περίθαλψη, αφετέρου δε θα εξυπηρετείται στο βαθμό που θέλει».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «αν στο φαινόμενο αυτό προστεθεί και η "ανοχή" του κράτους στην παράνομη αυτοθεραπεία και την ατιμώρητη παραβίαση του Νόμου "Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή" 1049/29-4-2013, οδηγούνται πλέον οι ασθενείς πολίτες στη διέξοδο της απευθείας αγοράς φαρμάκων αφού η παρεμβολή του γιατρού είναι κοστοβόρα και πρακτικά "περιττή"». 

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι επανειλημμένα έχει αιτηθεί την αναγραφή έξι διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή (τόσα μπορούν να γραφτούν σε μία Α4σελίδα) αντί των τριών που επιτρέπεται σήμερα καθώς επισης και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή. 

Επίσης εμμένει στην πάγια θέση του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

«Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μία κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ», συμπληρώνει. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή