Ιστορικό ντοκιμαντέρ για την εποχή των χίπηδων στα Μάταλα

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 08:25
A- A A+

Με το ντοκιμαντέρ «Hippie - Hippie Matala! Matala!» συνεχίζονται οι προβολές του προγράμματος Cine Doc, το 2014. Η ταινία - που σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Βαρελά και έκανε την πρεμιέρα της στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - «Εικόνες του 21ου αιώνα» -, θα προβληθεί σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών [Σίνα 31].

Τον Ιούνιο του 2011, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Αρν Στροχμάγερ «Ο μύθος των Ματάλων», εκατοντάδες πρώην «ένοικοι» των σπηλαίων συναντήθηκαν στα Μάταλα σε ένα μεγάλο hippies reunion, που διοργάνωσε ο δήμος Φαιστού.

Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον νομό Ηρακλείου. Η θέση τους είναι στη δυτική ακτή της επαρχίας Πυργιωτίσσης. Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα, και οι τότε κάτοικοι σκάλισαν ένα σύνολο σπηλαίων στο μαλακό πέτρωμα του βουνού. Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι που κάποιοι περιπλανώμενοι χίπις τις ανακάλυψαν και τις κατοίκησαν για κάποια περίοδο. Αρκετοί άλλοι τους ακολούθησαν όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Τζάνις Τζόπλιν και Κατ Στήβενς.

Ποιοι ήταν οι χίπηδες και, τελικώς, τι σημαίνει «χίπης»

Από τη δεκαετία του 1960 ως τα μέσα του 1970, τα Μάταλα της Κρήτης με τις περίφημες σπηλιές με τους αρχαίους ρωμαϊκούς τάφους υπήρξαν ο αγαπημένος προορισμός των χίπις της εποχής, που συνήθιζαν να ταξιδεύουν από την Αμερική και την Ευρώπη προς την Ινδία, το Νεπάλ και το Αφγανιστάν. Μέσα από συνεντεύξεις πρώην χίπις και ντόπιων αλλά και με τη συνδρομή σπάνιου αρχειακού υλικού, ο Γιώργος Βαρελάς διερευνά τους μύθους και τις αλήθειες των Ματάλων από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως τον διωγμό τους με πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας (με εντολή του Μητροπολίτη Γορτύνης απελάθηκαν οι τουρίστες από τα σπήλαια των Ματάλων) και με τη συμβολή της χωροφυλακής και του στρατού.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, σχολιάζονται ζητήματα όπως οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους ντόπιους και τους χίπις, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ. Ο Δημήτρης Πουλικάκος, οι γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι αγγλίδες αδελφές Σίρλεϊ και Παμ (που σήμερα ζουν στην Αυστραλία), η αμερικανίδα Μπέτσι και η βρετανίδα Λιζ, η γιαγιά Αλεξάνδρα και η γιαγιά Κατερίνα που είχε το περίπτερο, ο Στέλιος που ζει στην Καλιφόρνια και είχε το θρυλικό «Mermaid cafe» και ο Βαγγέλης από το «Δελφίνι» αλλά και ο Γιώργης, ο φτωχός ματαλιώτης ψαράς και φίλος της Τζόνι Μίτσελ, είναι μερικά από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη δημιουργία αυτής της ταινίας.

Συντελεστές
Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Δημήτρης Πουλικάκος, ενώ ακούγονται πολλά γνωστά τραγούδια της εποχής.  Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι των Α. Κυριάκη, Μ. Μουμτζόγλου, Α. Βουτσά, ο ήχος του Δημήτρη Δεουδέ, τα claymation του Γιάννη Ζιόγκα και το μοντάζ του Γιάννη Δούκα. Η Διεύθυνση παραγωγής είναι της Σοφία Φερμάνογλου για το τμήμα Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων - ΕΡΤ ΑΕ.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς