Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εύχονται στενή συνεργασία με ΗΠΑ

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2004 20:06
UPD:20:22
A- A A+

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογική νίκη του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους, επισημαίνοντας πως ο κ. Μπους θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική «που εξασφαλίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες το ρόλο του υπερασπιστή και του υπέρμαχου της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο εξέφρασε σήμερα την επιθυμία της κυβέρνησής του να προχωρήσει «σε αποτελεσματική και εποικοδομητική συνεργασία» με την κυβέρνηση του προέδρου Μπους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μια προσέγγιση θέσεων θα ήταν ευκταία μεταξύ των ΗΠΑ, πρώτης δύναμης στον κόσμο, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποτελεί το μεγάλο χώρο της δημοκρατίας και αποφασιστικό στοιχείο για τη διεθνή ζωή».

Ο καγκελάριος Σρέντερ «είναι έτοιμος να συνεργαστεί με κάθε αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπέλα Αντα. Πανομοιότυπη δήλωση είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, με την προσθήκη αφενός μεν ότι «οι προκλήσεις της διεθνούς πολιτικής απαιτούν μία στενή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη» και, αφετέρου ότι «οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εταίρος και σύμμαχος της Γερμανίας».

«Χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργάζονται στενότερα με τους συμμάχους και τους εταίρους τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης είχαν αυξηθεί επί Μπους. Ελπίζω ότι θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το κενό και να πιέσει για περισσότερη συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Κγιελ Μάγκνε Μπόντεβικ στο πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον δήλωσε ότι δεν αναμένει μια αλλαγή στις διατλαντικές σχέσεις. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσει την πολιτική που υποστηρίζει και πιστεύει», τόνισε και πρόσθεσε ότι το «Ιράκ θα συνεχίσει να είναι ένα σημείο αδιεξόδου».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συγχαίρει τους Αμερικανούς που «δεν επέτρεψαν στους εαυτούς τους να τρομοκρατηθούν, και έλαβαν την πιο λογική απόφαση».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η διεθνής τρομοκρατία είχε σκοπό να μην επιτρέψει την επανεκλογή του Μπους. Η ανακοίνωση του μπιν Λάντεν στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας είναι η καλύτερη επιβεβαίωση... Ο Μπους απέδειξε ότι είναι ένας σταθερός άνθρωπος, με ισχυρό χαρακτήρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή