Κυβέρνηση και δανειστές ερίζουν για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου ενόψει της έλευσης της τρόικας
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 06:32
UPD:09:16
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ επιδίδονται εσχάτως αφενός κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και αφετέρου αξιωματούχοι των Βρυξελλών και ευρωπαϊκός Τύπος.

Μήλον της έριδος το μέλλον της ελληνικού προβλήματος χρέους στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η διάσταση απόψεων για το αν η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές το τρέχον έτος ή θα πρέπει να υποβληθεί στη δοκιμασία ένταξής της σε ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την περίοδο 2014-17.

Το επιθυμητό σενάριο για το Μαξίμου, λέει κυβερνητικό στέλεχος, είναι να «πάει» τον Οκτώβριο στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχοντας επιβεβαιώσει τον Απρίλιο το πρωτογενές πλεόνασμα και διανείμει το 70% εξ αυτού στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, έχοντας ξεπεράσει τον κάβο των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και φυσικά έχοντας φτάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές απομείωσης του ελληνικού χρέους χωρίς νέο πρόγραμμα και νέα μέτρα.

Σενάριο που όμως φαίνεται να μην προωθούν οι Βρυξέλλες, οι οποίες όπως διαρρέουν στον Τύπο, με προφανώς στοχευμένα δημοσιεύματα, επιδιώκουν τη συνέχιση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον μέχρι το 2017, ανεξαρτήτως μάλιστα του ποιος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.        

Μάλιστα η αντιπαράθεση, αρκετές φορές, υπερβαίνει το διπλωματικά «ανεκτό», όπως για παράδειγμα η συνέντευξη του  Κάρστεν Σνάιντερ, εκπροσώπου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα στην εφημερίδα Kölner-Stadt-Αnzeiger, ότι η χώρα μας «δεν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2014 στις αγορές» και ότι ο ίδιος «δεν θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα». Στην ίδια εφημερίδα ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Μάιστερ δεν αποκλείει μια νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά τις γιορτές, ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν τα ανοιχτά θέματα ενόψει και της έλευσης της τρόικας, μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 – 2017.

Το θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία θα συζητηθεί εκτενώς στην απογευματινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr από τα συνάντηση αναμένεται να βγει λευκός καπνός για τους ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του «εισιτηρίου».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή