Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τόμας Μίλερ
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 10:58
UPD:13:55
A- A A+

ΜΟΛΙΣ μία ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να αναγνωρίσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Η σχετική ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται στις 14:00 ώρα Ελλάδος.

O υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κίνηση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση της κυβέρνησης των Σκοπίων, εν όψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/01/974782.htm .

Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στα Σκόπια δεν είχε διαφανεί τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η σκοπιανή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην εντατικοποίηση του διμερούς διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια ενημέρωσε σήμερα το πρωί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την απόφαση της κυβερνήσεώς του.

Κατόπιν συνεννοήσεως με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις εξελίξεις και κάλεσε τον αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ στο υπουργείο στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να θέσει το ζήτημα στους ευρωπαίους εταίρους του.

Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επεσήμανε στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ τις «πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η μονομερής απόφαση» της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας. Ο κ. Μίλερ εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος παρέπεμψε στις δηλώσεις που θα κάνει στις 17:00 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΠΑΣΟΚ: Πολύ αρνητική εξέλιξη

«Η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, μόλις την επομένη των αμερικανικών εκλογών και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης με διάλογο μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος».

Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, επισημαίνοντας επίσης ότι «η ενεργός εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι συνδυασμένες κινήσεις σε όλα τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, το κύρος που είχε κατακτήσει η χώρα μας, είχαν αποτρέψει τέτοιες αποφάσεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες χώρες» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/04/976259.htm .

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος προέβλεψε ότι το Σκοπιανό θα σημάνει την αρχή του τέλους της κυβέρνησης http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/04/976227.htm , ενώ το ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/04/976254.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή