Βρετανία: Συνεχίζεται η κακοκαιρία - φοβούνται τις πλημμύρες

Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 18:11
UPD:23:13
REUTERS/REBECCA NADEN
A- A A+

Με θέμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις χειρότερες σε ένταση καταιγίδες των τελευταίων 20 ετών, συνεδρίασε την Κυριακή η κυβερνητική ειδική επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων Cobra προεδρεύοντος του υπουργού Περιβάλλοντος Όουεν Πάτερσον. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.

Πιο ειδικά ο μετεωρολόγος Ματ Ντόμπσον του Meteogroup προέβλεψε ότι η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών θα συνεχιστεί.

Είναι πολύ ασυνήθιστο να σημειώνονται τόσο ισχυρές καταιγίδες η μία μετά την άλλη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα  δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 1991».

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας εξέδωσε δεκάδες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις για πλημμύρες με τις παράκτιες περιοχές στη νότια Αγγλία να κινδυνεύουν περισσότερο.

EURONEWS

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι από τις βροχοπτώσεις κινδυνεύουν με υπερχείλιση πολλοί ποταμοί θέτοντας σε κίνδυνο γειτονικές κοινότητες, περιλαμβανομένων εκείνων στη νότια Αγγλία που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Μέντγουεϊ στο Κέντ, του Τάμεση στην Οξφόρδη και του Σέβερν στο Γκλόστερσαϊρ.

EURONEWS

Το φράγμα του Τάμεση, το οποίο προστατεύει από τις πλημμύρες το κεντρικό Λονδίνο, παρέμεινε σήμερα κλειστό.

Περισσότερα από 200 σπίτια πλημμύρισαν--από τη νότια Αγγλία ως τη Σκωτία.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία τις τελευταίες ημέρες.

Το Σάββατο, σύμφωνα με την αστυνομία, ένας άνδρας σε μηχανικό αναπηρικό καροτσάκι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στον Τάμεση στην περιοχή της Οξφόρδης.

Ο 47χρονος είχε προσπαθήσει προφανώς να διασχίσει έναν πλημμυρισμένο δρόμο κατά μήκος του ποταμού  και δεν κατέστη δυνατό να σωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης.

«Το τραγικό αυτό γεγονός υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνο είναι να διασχίζουμε πλημμυρισμένους δρόμους (...). Το κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό έπειτα από τις ισχυρές βροχές που έπεσαν πρόσφατα, ιδίως κατά μήκος του Τάμεση, και να μην θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Κρίστιαν Μπαντ.

Στο Ντέβον (νοτιοδυτικά) ένας 18χρονος φέρεται ως αγνοούμενος από την Πέμπτη, αφότου έφυγε από το σπίτι του για να τραβήξει φωτογραφίες των πλημμυρών.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε σήμερα νέο σήμα συναγερμού για την Αγγλία και την Ουαλία. Οι παράκτιες περιοχές, ιδίως στη νότια Αγγλία, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο.

Οι αρχές επανέλαβαν την έκκληση προς τους κατοίκους να αποφεύγουν τις παραθαλάσσιες περιοχές, όπου συγκεντρώνονται πολλοί για να δουν τα εντυπωσιακά κύματα να σκάνε στην ακτή, καθώς έτσι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή