Διατροφικό σκάνδαλο - Εκλεισαν αγροκτήματα και στη Γερμανία λόγω διοξίνης

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 14:23
A- A A+

Διαστάσεις αποκτά το διατροφικό σκάνδαλο με τον εντοπισμό της καρκινογόνου ουσίας διοξίνη σε αγελαδινό γάλα, σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στο Ντίσελντορφ, τρία αγροκτήματα της δυτικής Γερμανίας έκλεισαν μετά το συναγερμό που ξέσπασε για την καρκινογόνο ουσία, διοξίνη η οποία ανιχνεύθηκε σε ζωοτροφές.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την εντολή του ολλανδικού υπουργείου Γεωργίας για παύση των δραστηριοτήτων σε 140 κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας.

Οι γερμανικές φάρμες στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας έκλεισα χθες, καθώς περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πελατών κατασκευάστριας εταιρείας προϊόντων πατάτας, εκ των οποίων μερικά χρησιμοποιούνται και σε ζωοτροφές, ανακοίνωσε το περιφερειακό υπουργείο Γεωργίας. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργήθηκαν σε αυτές τις τρεις φάρμες δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν και άλλα αγροκτήματα.

Η διοξίνη, χημική ουσία που παράγεται κυρίως από την καύση χλωρικών προϊόντων και από τη λειτουργία των κλιβάνων αποτέφρωσης αποβλήτων, μπορεί να έχει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην υγεία. Έχει ταξινομηθεί στις καρκινογόνες ουσίες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή