Ικανοποίηση Κομισιόν για τα μέτρα αντιμετώπισης της διατροφικής κρίσης

Έκλεισαν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 15:56
A- A A+

Το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε σήμερα να κλείσει και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες, μετά τον εντοπισμό της καρκινογόνου ουσίας διοξίνης σε ζωοτροφές που εξάγονται στη Γερμανία και στο Βέλγιο.

Συνολικά 162 μονάδες εκτροφής αγελάδων, χοίρων και αιγοπροβάτων στην Ολλανδία, οκτώ στο Βέλγιο και τρεις στη Γερμανία χρησιμοποιούσαν αυτή τη μολυσμένη με διοξίνη ζωοτροφή.

Οι αρμόδιες αρχές και στις τρεις χώρες έκλεισαν από χθες προληπτικά, όλες τις μονάδες και διεξάγουν ελέγχους στις ζωοτροφές και στα ζώα. Παράλληλα εξετάζονται οι επιπτώσεις στην αλυσίδα διατροφής.

Η μολυσμένη ζωοτροφή προέρχεται από εργοστάσιο στην Ολλανδία της καναδικής εταιρείας McCain, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο. «Εντοπίσαμε τις μονάδες που αγόρασαν τη μολυσμένη τροφή και ειδοποιήσαμε τους συναδέλφους μας στη Γερμανία και το Βέλγιο», γνωστοποίησε ο Μπένο Μπρούγκινκ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η εταιρεία McCain και το υπουργείο επισήμαναν πως αιτία της μόλυνσης ήταν ο πηλός που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των πατατών. Η εταιρεία άρχισε ευρύτερη έρευνα και διέκοψε τις πωλήσεις ζωοτροφών από τα τρία εργοστάσιά της στην Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε από την πλευρά της πως η ολλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κρίση εκφραζοντας την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκαν σε ολλανδικές κτηνοτροφικές μονάδες γαλακτοκομικά προϊόντα με περιεκτικότητα διοξίνης ανώτερη των επιτρεπόμενων από την κοινοτική νομοθεσία ορίων, οι αρμόδιες ολλανδικές αρχές άρχισαν τη διαδικασία εντοπισμού των αιτιών του προβλήματος ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ε.Ε..

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η διαδικασία εντοπισμού ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών μονάδων που ενδεχομένως έχουν προμηθευτεί τις μολυσμένες ζωοτροφές συνεχίζεται, επισημαίνοντας ότι προς τον σκοπό αυτό είχε δημιουργηθεί, μετά την προηγούμενη διατροφική κρίση στο Βέλγιο, κοινοτική τράπεζα δεδομένων με αναλυτικά στοιχεία για τη διακίνηση των ζωοτροφών και άλλων συναφών προϊόντων στην Ε.Ε..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή