Στην απέραντη μοναξιά της ιδιοτέλειας

Το έργο του Σαίξπηρ, «Τίμων ο Αθηναίος», στο Σύγχρονο Θέατρο
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 11:15
UPD:14:33
A- A A+

Ένα κλασσικό έργο μετουσιώνεται σε μια οδυνηρή παραβολή για τους ταραγμένους καιρούς μας, καθώς ο ήρωάς του έρχεται από τον 17ο στον 21ο αιώνα, αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης και του χρήματος.

Το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που - όπως εικάζεται - γράφτηκε με τη βοήθεια του Τόμας Μίντλετον, το 1605, και συγκαταλέγεται στα προβληματικά του θεατρικά έργα, ο «Τίμων ο Αθηναίος», παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου «Υπερίων», σε συνεργασία με την «Εταιρεία Θεάτρου», σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν, στο Σύγχρονο Θέατρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Οργισμένη εκδίκηση έρημου μίσους

Σκορπίζοντας τα πλούτη του, για να δημιουργήσει έναν ιστό εξουσίας, ο αθηναίος ευγενής Τίμων αποτελεί πόλο έλξης για τους ιδιοτελείς παρατρεχάμενους. Ξοδεύει τα χρήματά του σε τεράστια συμπόσια, από τα οποία περνάει ολόκληρη η Αθήνα.  Όλοι όσοι τον περιτριγυρίζουν του δείχνουν αγάπη και τον κολακεύουν, για να απολαμβάνουν τα δώρα του. Όμως, πολύ σύντομα μαθαίνει πως έχει χρεοκοπήσει. Όταν τρέχει στους «φίλους» του, για να ζητήσει βοήθεια, το μόνο που δέχεται είναι άρνηση. Όλοι του γυρίζουν την πλάτη.

Πάμπτωχος, απελπισμένος και οργισμένος, τους εκδικείται με ένα συμπόσιο, όπου τους σερβίρει περιττώματα, και αποσύρεται σε μια ερημιά, γεμάτος μίσος για τα πάντα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τις ευθύνες που του αναλογούν. Απαρνείται όλο το ανθρώπινο γένος, γίνεται μισάνθρωπος και αποφασίζει να πεθάνει μόνος, μακριά από τους ανθρώπους που τόσο πολύ τον απογοήτευσαν.

Αποτυπώνοντας τη σημερινή ελληνική παρακμή, το έργο μεταφέρεται στη σύγχρονη πραγματικότητα των μεγάλων οίκων μόδας, κάνοντας ένα σχόλιο για την εποχή μας: μια εποχή παράλογης πολυτέλειας και αδικαιολόγητων υπερβολών, που διακόπηκε απότομα, όταν σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται η οικονομική κρίση.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν, σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα, κοστούμια: Celebrity Skin, κινησιολογία: Φρόσω Κορρού, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης, φωτογραφίες: Φένια Λαμπροπούλου, διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη. Διανομή: Μάξιμος Μουμούρης, Ελένη Κρίτα, Πατρίκιος Κωστής, Άλεξ Κάβδας, Τζούλη Σούμα, Γιώργος Γεροντιδάκης, Αλίκη Βουτζουράκη, Γιάννης Αθανασόπουλος, Κώστας Πιπερίδης, Εύη Νταλούκα.

Πληροφορίες
Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45 - Γκάζι, τηλ.: 210 3464380. Παραστάσεις: 7 Ιανουαρίου έως 11 Μαρτίου. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς