Ο Μητροπολίτης και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 18:06
A- A A+

Για χαλαρότητα και νωθρότητα μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας σχετικά με το θέμα των Σκοπίων κατά την τελευταία δεκαετία, κάνει λόγο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε δήλωσή του από την Αυστραλία, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Ο κ. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία» και καλεί τους «όψιμους μακεδονομάχους –όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί- που χειρίστηκαν το θέμα», «να πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους, προς άγρα προφανώς κομματικών εντυπώσεων και να επιχειρούν να μεταθέσουν σε άλλους τις δικές τους τεράστιες πολιτικές ευθύνες».

«Το θέμα είναι Εθνικό» -υπογραμμίζει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης-«και απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ενότητα, μακριά από όψιμους και ανέξοδους λεονταρισμούς».

«Όταν μια τέτοια ενέργεια συμβαίνει μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τις αμερικανικές εκλογές και παραμονή της διεξαγωγής ενός κρίσιμου δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα, γεννά σοβαρά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί», σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης και καλεί την κυβέρνηση και όλες τις εθνικές δυνάμεις σε όλη τη γη, να μείνουν προσηλωμένοι στην απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1993.

Εξάλλου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, δήλωσε την ετοιμότητα της Εκκλησίας για τη διοργάνωση παλλαϊκών διαμαρτυριών για το θέμα. «Αναμένουμε τις διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβερνήσεως και είμεθα έτοιμοι ως Εκκλησία να διοργανώσουμε παλλαϊκές διαμαρτυρίες, για να καταστεί γνωστό στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια ενέργεια που προσβάλλει την ιστορικότητα της ελληνικής Μακεδονίας και την αδιάσπαστη ενότητα ολοκλήρου της ελληνικής επικρατείας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή