Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της ΠΓΔΜ χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ

Τσερβενκόφσκι: «Μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 18:59
UPD:21:08
A- A A+

Την απόφαση των ΗΠΑ για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, χαιρέτισε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στα Σκόπια.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

«Θέλουμε να χαιρετίσουμε και να ευχαριστήσουμε και το αλβανικό λόμπι στις ΗΠΑ για τις ενέργειες και προσπάθειες που κατέβαλε προς την αμερικανική πλευρά, στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος της Μακεδονίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το DUI που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, Μπόρις Κοντάρκο, σχολίασε ότι «η απόφαση των ΗΠΑ είναι άμεση απόδειξη και αναγνώριση της ορθής πολιτικής που ασκεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Λάβαμε τη συμπαράσταση του ισχυρότερου κράτους του κόσμου και αυτό είναι απόδειξη ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο», τόνισε.

«Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την απόφαση των ΗΠΑ, που είναι μια ακόμη απόδειξη της ορθής πολιτικής του κυβερνητικού συνασπισμού. Από τώρα, μπορούμε ήδη να ανακηρύξουμε αποτυχημένο το(επικείμενο) δημοψήφισμα», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Νατάλια Βέλκοφσκα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Σήμερα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη συνταγματική ονομασία της χώρας μας -Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και μεγάλη νίκη και θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ», ανέφερε σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/04/976324.htm .

«Το σημερινό γεγονός αποδεικνύει ότι η Μακεδονία διαθέτει φίλους και

συμμάχους στον κόσμο, οι οποίοι εκτιμούν τη χώρα και αξιοποιούν τις προσπάθειες που αυτή καταβάλλει», τόνισε ο κ. Τσερβενκόφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, μετά το διάγγελμα που απηύθυνε, συναντήθηκε με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Χάρι Κόστοφ και του προέδρου της Βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Τσερβενκόφσκι ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, αναφερόμενος στη χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ επέλεξαν να προβούν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, εξέφρασε την άποψη, ότι αυτή δεν πρέπει να συνδέεται με το δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου.

«Είναι σαφές ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για ένα αμερικανό πρόεδρο να

προέβαινε σε μία κίνηση όπως η σημερινή, θα ήταν στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να διεκδικήσει άλλη θητεία και δεν υπάρχει λόγος να υπολογίζει τις αντιδράσεις από το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ», σημείωσε ο κ. Τσερβενκόφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι μέχρι στιγμής τρεις από τις πέντε χώρες, μόνιμα- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα.

«Όσον αφορά την Ε.Ε. η θέση της για το όνομα της χώρας, παραμένει αμετάβλητη», επισήμανε ο κ. Τσερβενκόφσκι. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια χώρα της Ε.Ε. δεν μπορεί να λάβει μεμονωμένη απόφαση για το θέμα αυτό», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σλοβενία, η οποία ενώ είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε., έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή