Παπαδόπουλος:«Αναπάντεχη και ατυχής» η αμερικανική αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 20:34
A- A A+

«Αναπάντεχη και ατυχή» χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του από τις

Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος την ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την εκτίμηση πως η ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ένα είδος ανταπόδοσης για τη συνεισφορά της ΠΓΔΜ στον πόλεμο κατά του Ιράκ και υπογράμμισε τη σημασία της συγκυρίας - καθώς η αμερικανική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε την επομένη των εκλογών και ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει τη βούληση εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση της εκκρεμότητας.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι η ενέργεια αυτή «είναι αντίθετη με το κλίμα της συναίνεσης που διακρίνει τις διεργασίες στην Ε.Ε.» και υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του καταδικάζει την αμερικανική ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εκλογές, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως η χώρα του περιμένει «να συνεχιστεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ» για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί μία βιώσιμη, δίκαιη και σταθερή λύση στο Κυπριακό.

Αναφορικά με τη στάση της Κύπρου στη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «δεν είναι πρόθεση αρχής η άσκηση του βέτο», πλην όμως παρατήρησε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - πως δεν μπορεί να δηλωθεί τώρα η στάση που θα τηρηθεί τον Δεκέμβριο, καθώς θα πρέπει να συνυπολογισθούν όλα τα δεδομένα «που δεν είναι ασύνδετα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι και η αναγνώριση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή