Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επιβράβευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η αναγνώρισή της με το ονομα Μακεδονία

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 21:17
UPD:21:21
A- A A+

Ως επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να μετατρέψει τη χώρα σε πολυεθνική δημοκρατία, περιέγραψε την απόφαση των ΗΠΑ να την αναγνωρίσουν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ.

«Αποφασίσαμε να αναγνωρίσουμε τη Μακεδονία ως Δημοκρατία της Μακεδονίας διότι αυτή είναι η συνταγματική ονομασία που έχουν επιλέξει, και με αυτήν την αναγνωρίζουμε» τόνισε ο εκπρόσωπος, Στιβ Πάικ.

«Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε την προσήλωση των ΗΠΑ στην ύπαρξη ενός βιώσιμου, πολυεθνικού, δημοκρατικού μακεδονικού κράτους, εντός υφισταμένων συνόρων. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εργάζονται εδώ και χρόνια για να φέρουν μια μόνιμη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για το μέλλον της Μακεδονίας παραμένει η συμφωνία της Αχρίδας. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Μακεδονίας έχει εργαστεί για να ολοκληρώσει την εφαρμογή της. Η μακεδονική ηγεσία πήρε την γενναία απόφαση να προχωρήσει στην αποκέντρωση που προέβλεπε η συμφωνία και οι ΗΠΑ επιθυμούν να υποστηρίξουν της προσπάθειες που καταβάλλει η Μακεδονία προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της υποστήριξης μας στην περαιτέρω προσέγγιση της Μακεδονίας προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την συμμετοχή στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Πάικ.

Η απόφαση, την οποία ενέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, και ισχύει από χθες Τετάρτη, ελήφθη και ως επιβράβευση του γεγονότος ότι «η Μακεδονία υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», και όπως σημείωσε ο κ. Πάικ, «αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα έχει ως προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η απόφαση για το όνομα της Μακεδονίας ελήφθη χωρίς προκατάληψη έναντι των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας». «Ελπίζουμε οι συνομιλίες αυτές να καταλήξουν σύντομα σε κοινά αποδεκτή συμφωνία», κατέληξε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην επισήμανση του ΑΠΕ ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η απόφαση της Ουάσιγκτον δείχνει να προκαταλαμβάνει την πορεία των διαπραγματεύσεων αυτών, ο αμερικανός αξιωματούχος περιορίσθηκε να σημειώσει ότι «σε περίπτωση που οι δυο πλευρές συμφωνήσουν σε άλλο όνομα, τότε θα λάβουμε υπόψη μια τέτοια εξέλιξη και θα την εξετάσουμε».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή