Κινητοποιήσεις της ομογένειας προανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2004 08:12
A- A A+

Σε σκληρή δήλωση, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, για την απόφαση της κυβέρνησης Μπους, να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ, με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και προανάγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, «για να αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας».

Kινητοποιήσεις της ομογένειας, για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας από τις ΗΠΑ, προανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.

Από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε τα εξής: «Πληροφορήθηκα με μεγάλη μου λύπη την απροσδόκητη, άκαιρη και αυθαίρετη αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ανιστόρητη ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη ενός θέματος που προκαλεί οδύνη και βρίσκεται στο κέντρο του άμεσου ενδιαφέροντος του Ελληνισμού της Αμερικής, αλλά και του Ελληνισμού όλου του κόσμου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, εξέφρασε επίσης τη λύπη του, «διότι οι από ετών προσπάθειες για παραχάραξη και πλαστογράφηση της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους κύκλους της αμερικανικής κυβερνήσεως και μάλιστα σε στιγμή και συγκυρία άκαιρη. Η Μακεδονία ως όρος ιστορικός, γεωγραφικός και πολιτισμικός αποτελεί διαχρονικά και από χιλιάδων ετών αναπόσπαστο μέρος του Ελληνισμού και ήταν πάντοτε ελληνική. Ως ελληνική Μακεδονία την επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος όταν άκουσε την πρόσκληση «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (Πράξεις 16:9) και πέρασε από την Τρωάδα της Μικράς Ασίας στους Φιλίππους».

Καταλήγοντας, προανάγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους των ομογενών. «Η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια της Αμερικής, όπως σε κάθε περίπτωση κρίσιμων εθνικών θεμάτων της Γενέτειρας, έτσι και στην περίπτωση αυτή, με όλη της τη δύναμη και με κάθε μέσο θα υπερασπισθεί το δίκαιο, και θα αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας. Και είμεθα βέβαιοι ότι ο Θεός θα δικαιώσει τον ιερό αυτό αγώνα μας».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή