ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ για να έχουν ελπίδες ένταξης στην Ε.Ε. θα πρέπει προηγουμένως να έχουν αποδεχθεί λύση κοινώς αποδεκτή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των επίσημων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Κάθε χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. πρέπει να αποδεικνύει ότι έχει μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Απαντώντας στις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για αδράνεια στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το θέμα υπεβλήθη στους ευρωπαίους εταίρους μας και τόνισε ότι η κυβέρνηση επέτυχε να περιληφθεί η θέση της χώρας μας για το θέμα σε κοινοτικό κείμενο, να γίνει δηλαδή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτήρισε εσφαλμένη και άστοχη την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας ότι με τη στάση τους δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Η Ε.Ε. δεν συμφωνεί με τη στάση της Αμερικής, πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα θέματα της χώρας - κυρίως τα εθνικά - πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και υπευθυνότητα. «Σπασμωδικές κινήσεις δεν ωφελούν», παρατήρησε.
Σε ερώτηση γιατί δεν κινητοποιήθηκε νωρίτερα η ομογένεια, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι με ενδείξεις δεν μπορεί να προχωρήσει κανείς σε τόσο σημαντικά θέματα. «Εμείς επανειλημμένα κάναμε σαφή τη θέση μας στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης ότι έβλαψε την υπόθεση των Σκοπίων η αδράνεια ετών και η μετάθεση ευθυνών και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε «με σταυρωμένα τα χέρια».
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ολιγωρία. «Ό,τι κουκουλώνεται πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα το βρούμε μπροστά μας. Το ίδιο έγινε και με τις αλχημείες για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση». «Κάθε μάχη είναι δύσκολη. Η απογοήτευση είναι ο χειρότερος σύμβουλος», πρόσθεσε.
«Η διάθεση είναι να αναζητούμε την εθνική συνεννόηση. Λυπούμαι για τις μικροπολιτικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς. Αν υπάρξει προοπτική εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης θα ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό και το Κοινοβούλιο. Η χώρα μας έχει υποφέρει όταν εθνικά θέματα γίνονται πεδίο στείρων κομματικών αντιπαραθέσεων. Απόφασή μου είναι να επιμείνω στη συνεννόηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.