Σε αναζήτηση εθνικής ενότητας

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2004 17:33

A- A A+

Αρχισε στη Γάζα η έκτακτη συνεδρίαση των εκπροσώπων 13 μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το χάος σε περίπτωση που πεθάνει ο Γιάσερ Αραφάτ.

«Ήρθαμε για να αποδείξουμε πως υπάρχει εθνική ενότητα και για να δείξουμε πως δεν είμαστε σκόρπιες φυλές», τόνισε ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι ανώτατος αξιωματούχος της ισλαμικής Τζιχάντ.

Μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ δήλωσε από την πλευρά του πως είναι «πολύ σημαντικό σε αυτήν τη λεπτή φάση να υπάρξει σοβαρός εθνικός διάλογος».

Η οργάνωση Χαμάς ζήτησε την άμεση συγκρότηση συλλογικής παλαιστινιακής ηγεσίας για την πλήρωση του κενού που δημιουργεί η απουσία του Γιάσερ Αραφάτ.

Το αίτημα αυτό διατυπώνεται σε προκήρυξη που διανεμήθηκε έπειτα από τις πληροφορίες ότι ο Αραφάτ είναι κλινικά νεκρός και ότι ο θάνατός του θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι η νέα συλλογική ηγεσία πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις παλαιστινιακές εθνικιστικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των ισλαμιστών, ανάμεσά τους την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι εκπρόσωποι θα εξετάσουν την κατάσταση και θα προτείνουν την υιοθέτηση από την παλαιστινιακή ηγεσία προγράμματος για το σχηματισμό συλλογικής ηγεσίας, ενώ θα επαναδιατυπώσουν την αρχή της συνέχισης «της ένοπλης αντίστασης κατά του Ισραήλ».

Στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να «εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο» για να γίνει πραγματικότητα το παλαιστινιακό κράτος.

Η Ευρώπη θέλει «να δείξει την αλληλεγγύη της στους Παλαιστίνιους αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο Σολάνα. «Μπορεί να είναι σίγουροι (οι Παλαιστίνιοι) πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να γίνει πραγματικότητα το παλαιστινιακό κράτος.

Πηγές: ΑΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή