Για προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών της κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ν. Αθανασάκης

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2004 18:24
A- A A+

Για προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών της στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Την ολιγωρία, τη σύγχυση, την έλλειψη στρατηγικής και τα συνακόλουθα αποτελέσματα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα επιδεικνύει καθημερινά. Ας μην προσπαθεί να επιρρίψει και σ' αυτό το θέμα τις ευθύνες σε κάποιους άλλους. Ας μην παραμένει στη λογική ότι της φταίει πάντα κάποιος άλλος και κατά προτίμηση το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης.

«Ηδη, από χθες, στην απάντησή μου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είχαμε τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να τοποθετείται με υπευθυνότητα στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, έτοιμο να στηρίξει κάθε σοβαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα εντάσσεται σε μια στρατηγική απαραίτητη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας, μία στρατηγική που σήμερα, δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διαθέτει», υπογράμμισε ο κ. Αθανάσακης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο κ. Παπανδρέου, από τις προγραμματικές δηλώσεις είχε ήδη εκφράσει την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ και τη δική του προσωπικά, να βοηθήσει και να στηρίξει πολιτικές υπέρ των εθνικών συμφερόντων.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολιτικές, και το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «μέχρι σήμερα καμία συνεννόηση και καμία συνεργασία δεν επιδιώχθηκε, είτε αυτό αφορούσε το Κυπριακό, είτε αυτό αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε αφορούσε την πολιτική μας και τις κινήσεις μας στα Βαλκάνια και το θέμα των Σκοπίων».

Αφού παρατήρησε ότι «η συνεννόηση και η συνεργασία δεν υπηρετείται προφανώς με ψεύδη και προσπάθειες παραπλάνησης», ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή του ανακοίνωση-απάντηση στον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον οποίο και κατηγόρησε για «σειρά ψευδών». Ο κ. Αθανασάκης επισήμανε ότι ο κ. Ρουσόπουλος ψεύδεται, με αφορμή την αναφορά του στη Ρωσία ως χώρα που αναγνώρισε επί ΠΑΣΟΚ την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

«Σήμερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διόρθωσε και απέσυρε την αναφορά του κ. Ρουσόπουλου για τις 130 χώρες που υποτίθεται ότι είχαν αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία με το συνταγματικό της όνομα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες», σημείωσε ο κ. Αθανασάκης. «Σε αυτή τη σειρά των ψευδών, δεν έχουμε καμιά διάθεση να επιμείνουμε. Επισημαίνουμε, όμως, ότι είτε πρόκειται για επικίνδυνη άγνοια, που δεν μπορεί να παρατηρείται σε τέτοια θέματα, είτε πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο pressroom ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, διευκρίνισε ότι κατά την ενημέρωση που υπήρχε από το υπουργείο Εξωτερικών, «προφανώς παρεισέφρησε κατά τη μετάδοση ένα σφάλμα». «Αναφέρθηκαν 130 χώρες, οι οποίες είχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Εξ αυτών, 60 την αναγνώρισαν με το όνομα «Μακεδονία» και περίπου 70 με το όνομα ΠΓΔΜ. Είναι ένα σφάλμα το οποίο έγινε και διορθώνω τώρα», δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή