Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Μέρκελ

«Το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες είναι η Ελλάδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 11:12
UPD:16:16
EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.

A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την τρομοκρατική επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού και διαβεβαίωσε πως στην υπόθεση θα χυθεί φως και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Μιλώντας στη συνέχεια σε δημοσιογράφους με αφορμή το περιστατικό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες είναι η Ελλάδα». Ανώτατη κυβερνητική πηγή, επεσήμανε από την πλευρά της ότι στόχος των δραστών είναι η αποσταθεροποίηση, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, καθώς και να πληγεί η ελληνική προεδρία της Ε.Ε..

Τηλεφωνική συνομιλία Κ. Παπούλια με τον γερμανό πρέσβη

Την καταδίκη του ελληνικού λαού για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση εξέφρασε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας στον γερμανό πρέσβη, Βόλφγκανγκ Ντολτ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ντολτ, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε επίσης τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς την χώρα του.

Ευ. Βενιζέλος: Άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είχε στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Σταϊμάγερ εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο «την ικανοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης για την κινητοποίηση των ελληνικών αρχών με σκοπό τη διαλεύκανση του περιστατικού».

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευαγ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον γερμανό πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης και καταδίκασε απόλυτα την «άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.».

«Δεν θα χαλάσουν οι καλές σχέσεις» διαβεβαιώνουν πρέσβης και γερμανός ΥΠΕΞ

Σε δηλώσεις τους τόσο ο γερμανός πρέσβης όσο και ο γερμανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσαν πως το συμβάν δεν θα επηρεάσεις τις ελληνογερμανικές σχέσεις. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντολτ εξέφρασε γραπτώς τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει διατάραξη των «στενών και φιλικών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας. 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει διατάραξη των «στενών και φιλικών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας εξέφρασε ο γερμανός πρέσβης Βόλφγκανγκ Ντολτ μετά την επίθεση με πυροβολισμούς τα ξημερώματα στην κατοικία του.

«Επίσης», πρόσθεσε, «δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας».

Τέλος, ο κ. Ντολτ ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία και την κυβέρνηση για την άμεση αντίδρασή τους μετά την επίθεση και το ενδιαφέρον που επέδειξαν.

Ευτυχής για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή απώλειες από την επίθεση δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, τονίζοντας ότι τίποτε δεν μπορεί να χαλάσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών.

EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

 

«Είμαι πολύ ευτυχής που κατά την επίθεση εναντίον της κατοικίας του πρέσβη μας στην Αθήνα ουδείς υπέστη κάποια ζημία. Αυτό είναι ένα περιστατικό το οποίο παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Τίποτα, αλλά απολύτως τίποτα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια επίθεση κατά ενός εκπροσώπου της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι δράστες όμως», συμπλήρωσε, «δεν θα καταφέρουν να χαλάσουν τις καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων».

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτα καταδικαστέα επίθεση

«Απόλυτα καταδικαστέα» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του γερμανού πρέσβη, τονίζοντας ότι ενέργειες σαν αυτή «δεν συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόταν του ελληνικού λαού, αλλά, αντιθέτως, δίνουν αφορμή για τη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων».

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν σχετίζονται σε καμιά περίπτωση με τους ειρηνικούς, κοινωνικούς, μαζικούς αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις άδικες μνημονιακές πολιτικές, που τα τελευταία χρόνια επιφέρουν ακραία φτώχεια και δυστυχία», επεσήμανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός σέβεται την παρουσία όλων των διπλωματών στη χώρα μας».

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η διεθνής εικόνα της χώρας

Την «άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια» καταδίκασε και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η επίθεση είχε στόχο την διεθνή  εικόνα τη χώρας λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε..

Σύμφωνα πάντως με το ΠΑΣΟΚ, «οι τρομοκράτες απέτυχαν στο σκοπό τους, γιατί η άμεση αντίδραση των αρχών έδειξε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν  μηχανισμοί και θεσμοί πραγματικά ευρωπαϊκού επιπέδου».

Το Κίνημα εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του προς την Ελληνική Αστυνομία και υπογράμμισε ότι  ο ελληνικός λαός καταδικάζει την τρομοκρατία και θέλει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή και η εθνική ενότητα.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η καταδίκη μας δεν ακυρώνει την οργή μας

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε αντιπαλέψει και καταδικάσει την τρομοκρατία. Αυτό ισχύει και για τη σημερινή ένοπλη επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τ. Κουίκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η καταδίκη μας δεν ακυρώνει την οργή μας για την γερμανική Μερκελική πολιτική σε βάρος της πατρίδας μας».

ΔΗΜΑΡ: Ενέργεια που πλήττει τη δημοκρατία

Την απερίφραστη καταδίκη της εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία μας και προσβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας».

Καταδίκη της επίθεσης και από το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση με πυροβολισμούς στο σπίτι του γερμανού πρέσβη. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για τα δικαιώματά τους», ανέφερε τέλος με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το χρονικό της επίθεσης

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα, όταν πυροβολισμοί στην εξωτερική περίβολο της οικίας του γερμανού πρέσβη στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, έθεσαν σε συναγερμό την αστυνομία.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ερευνά εξονυχιστικά την περιοχή και συλλέγει στοιχεία.

Τι δείχνουν οι έρευνες

  • Στις 3.30 τα ξημερώματα έγινε η επίθεση, πιθανόν με καλάσνικοφ, στην οικία του Γερμανού πρέσβη
  • Έχουν βρεθεί 60 κάλυκες των 7,62mm
  • Τέσσερις δράστες δήλωσε ότι είδε ο αστυνομικός φρουρός
  • Έχουν γίνει έξι προσαγωγές υπόπτων

 

 

Στο σημείο έχουν βρεθεί πάνω 60 κάλυκες των 7,62 mm που παραπέμπουν σε καλάσνικοφ και οι οποίοι έχουν σταλεί για βαλλιστική έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν - λόγω του μεγάλου αριθμού των σφαιρών - οτι οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ, ή άλλαξαν γεμιστήρα, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί από την έρευνα στην Εγκληματολογική Υπηρεσία.

Ο αστυνομικός φρουρός της οικίας δήλωσε ότι οι δράστες ήταν τέσσερις, πυροβόλησαν πολλές φορές προς τον τοίχο, χωρίς να στοχεύσουν τον ίδιο και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή από την οδό Χίου προς την οδό Αποστολοπούλου, πιθανόν με δύο μοτοσικλέτες. Από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έξι προσαγωγές υπόπτων, χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με την επίθεση. Δεν έχει γίνει επίσης γνωστό τι έχει καταγραφεί από τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στην οικία.

REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Πυροβολισμοί στην εξωτερική περίβολο της οικίας του γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, έθεσαν σε συναγερμό την αστυνομία.

 

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι η σημερινή επίθεση θυμίζει την επίθεση εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, στις 14 Ιανουαρίου του 2013 στη Λεωφόρο Συγγρού, όπου αρχικά οι δράστες είχαν αποπειραθεί να τα χτυπήσουν με ρουκέτα RPG και στη συνέχεια πυροβόλησαν με καλάσνικοφ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αρκετούς μηνες μετά, με προκήρυξη, η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ).

Επίθεση με καλάσνικοφ και με μεγάλο αριθμό σφαιρών είχε γίνει όμως παλιότερα και στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής, και την ευθυνη είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΠΛΑ.

Τις απορίες για την ταυτότητα της οργάνωσης πάντως θα λύσει η προκήρυξη, που αναμένεται ότι θα σταλεί για την ανάληψη ευθύνης.

Στόχος επίθεσης και το 1999 η γερμανική πρεσβευτική κατοικία 

Επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη είχε γίνει και στο παρελθόν, στις 16 Μαΐου 1999, από τη 17 Νοέμβρη, όταν εκτοξεύτηκε ρουκέτα που καρφώθηκε στη στέγη.

Τοτε ήταν και η πρώτη φορά που βρέθηκαν ίχνη της οργάνωσης, αφού είχαν εντοπιστεί κηλίδες αίματος του χειριστή του εκτοξευτήρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή