Aπειλή για την Αρκτική η υπερθέρμανση του πλανήτη

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2004 18:28

A- A A+

Εντελώς διαφορετική εικόνα ενδέχεται να παρουσιάζει μέχρι το τέλος του αιώνα η Αρκτική, χωρίς καθόλου πάγους το καλοκαίρι και με ριζική αλλαγή της βιοποικιλότητάς της, προειδοποιεί ομάδα 300 επιστημόνων.

Η Μελέτη για τις Επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών στην Αρκτική (ACIA) αποκαλύπτει πως οι μελλοντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική κατά 4 ως 7 βαθμούς μέχρι το 2100. Σημειώνεται ότι στην Αρκτική οι θερμοκρασίες αυξάνονται δύο φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας μπορεί να προκαλέσει μέσα σε εκατό χρόνια την πλήρη εξαφάνιση των πάγων το καλοκαίρι και να απειλήσει τα είδη που ζουν εκεί, όπως οι πολικές αρκούδες και οι φώκιες.

Το λιώσιμο των πάγων αναμένεται να αυξήσει κατά περίπου 10 εκατοστά τη στάθμη των ωκεανών μέχρι το τέλος του αιώνα, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανή η μετακίνηση πληθυσμών που ζουν στα παράλια. Ήδη, πολλά κτήρια από τον Καναδά ως τη Ρωσία έχουν καταρρεύσει και μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε πετρελαιαγωγούς, αεροδρόμια και οδικές αρτηρίες.

Η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Αρκτικής και θα παρουσιαστεί επισήμως σε διάσκεψη στην Ισλανδία από τις 9 ως τις 12 Νοεμβρίου. Στο Συμβούλιο της Αρκτικής συμμετέχουν οκτώ χώρες: Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σουηδία και ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή