Βρετανία: Η τεχνολογία «νίκησε» τους ληστές τραπεζών

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 18:01
UPD:18:09
EPA/ANDY RAIN

Οι επίδοξοι ληστές τραπεζών σήμερα είναι αντιμέτωποι με προηγμένες κάμερες CCTV (κλειστού κυκλώματος), συστήματα προστασίας που ενεργοποιούνται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ακόμη και μια ειδική «ομίχλη» η οποία έχει σχεδιαστεί για τον αποπροσανατολισμό των κακοποιών (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Μεγάλη πτώση, της τάξης του 90%, σημείωσαν οι ένοπλες ληστείες τραπεζών στη Βρετανία μέσα στην τελευταία δεκαετία, η οποία αποδίδεται στην εξάπλωση της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών (British Bankers Association- ΒΒΑ) – το 2011 υπήρξαν μόλις 66 ληστείες, τη στιγμή που το 1992 είχαν σημειωθεί 847.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC,  η πτώση αυτή αποδίδεται σε έναν μεγάλο αριθμό πρωτοποριακών τεχνολογιών, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν οι «παραδοσιακές» τακτικές των ληστών τραπεζών.

«Οι τράπεζες δουλεύουν σκληρά για να περιορίσουν τις ένοπλες ληστείες στον κόσμο της τηλεόρασης» δήλωσε ο επικεφαλής της ΒΒΑ, Άντονι Μπράουν.

Κατά τον Μπράουν, οι επίδοξοι ληστές τραπεζών σήμερα είναι αντιμέτωποι με προηγμένες κάμερες CCTV (κλειστού κυκλώματος), συστήματα προστασίας που ενεργοποιούνται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ακόμη και μια ειδική «ομίχλη» η οποία έχει σχεδιαστεί για τον αποπροσανατολισμό των κακοποιών.

Αντίστοιχες μειωτικές τάσεις παρατηρούνται και στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία του FBI υποδεικνύουν ότι το 2012 ο αριθμός των ενόπλων ληστειών τραπεζών σε όλη τη χώρα έφτασε τις 3.870 – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

Οι τράπεζες έχουν επενδύσει στην τεχνολογία ασφαλείας τα τελευταία χρόνια, σε μέσα όπως η προαναφερθείσα «ομίχλη», ειδικά φράγματα που πέφτουν μόλις πατηθεί «κουμπί πανικού» και σπρέι DNA, το οποίο είναι ανιχνεύσιμο, απομακρύνεται δύσκολα και μπορεί να αποδείξει ότι το άτομο το οποίο ψεκάστηκε με αυτό βρισκόταν στον συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τους ληστές από το σύνολο αυτών των τεχνολογικών μέτρων είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα οφέλη – ειδικά από τη στιγμή που έχει μειωθεί η ποσότητα του ρευστού που αποθηκεύεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται εγκληματικές απειλές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κυβερνοέγκλημα με στόχο τις τράπεζες και τις οικονομικές συναλλαγές, ενώ παράλληλα κάποιοι κακοποιοί στρέφουν την προσοχή τους στις χρηματαποστολές.

Προτεινόμενα για εσάς