Ρώσοι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης του Αραφάτ

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 12:19
UPD:19:39
EPA/ATEF SAFADI

O Γιάσερ Αραφάτ.

A- A A+

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ «πέθανε από φυσιολογικά αίτια και όχι από δηλητηρίαση», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ούιμπα διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Βιολογικών Αναλύσεων, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τα συμπεράσματα των ρώσων ειδικών συμφωνούν με αυτά των γάλλων συναδέλφων τους.

Γάλλοι και ελβετοί ερευνητές που εξέτασαν δείγματα από το λείψανο του Αραφάτ εντόπισαν το ίδιο υψηλό ποσοστό ραδιενεργού πολωνίου, όμως κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Για τους Γάλλους αυτό το υψηλό ποσοστό δεν οφείλεται σε δηλητηρίαση αλλά μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία ενός φυσικού ραδιενεργού αερίου, του ραδονίου, στο περιβάλλον.

EURONEWSGREEK

Η χήρα του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Σούχα Αραφάτ έχει ήδη δηλώσει ότι αμφισβητεί τα αποτελέσματα των γάλλων ειδικών σχετικά με τον θάνατο το 2004 του συζύγου της.

Από πλευράς του, ο ελβετός ειδικός που είχε αναλάβει να αναλύσει τα δείγματα που είχαν ληφθεί από το λείψανο του Γιάσερ Αραφάτ υποστήριξε ότι οι ρώσοι επιστήμονες έκαναν μια «πολιτική δήλωση», χωρίς επιστημονική βάση.

«Οι Ρώσοι (...) δεν έδωσαν το παραμικρό επιστημονικό επιχείρημα και επομένως για μένα (η έκθεσή τους) είναι άκυρη, είναι μια πολιτική ανακοίνωση», είπε ο καθηγητής Φρανσουά Μποσί, διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής της Λωζάννης. Στην έκθεσή τους «αναφέρουν απλώς συμπεράσματα τα οποία θα μπορούσε να πει οποιοσδήποτε ήθελε να πει κάτι» για το θέμα, πρόσθεσε.

Ο Μποσί είναι ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7 Νοεμβρίου και προκρίνει την υπόθεση ότι ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο. Οι Ελβετοί, οι οποίοι παρέδωσαν την έκθεσή τους στην Παλαιστινιακή Αρχή και στη Σούχα Αραφάτ, τη χήρα του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, ανέφεραν ότι κατέγραψαν ποσότητες πολωνίου 20 φορές υψηλότερες από το κανονικό.

«Είδα στο Διαδίκτυο πως οι Ρώσοι λένε ή αφήνουν να εννοηθεί ότι αλλάξαμε γνώμη μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσής τους όμως αυτό είναι λάθος (...). Το βέβαιο είναι ότι η άποψή μας δεν έχει αλλάξει. Δεν λέμε ότι έχουμε αποδείξεις πως πέθανε δηλητηριασμένος από πολώνιο. Λέμε ότι τα δεδομένα που έχουμε ενισχύουν αυτήν τη θέση. Το να πούμε το αντίθετο, έχοντας αυτά τα δεδομένα, θα ήταν παραπλανητικό» συνέχισε ο Μποσί, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει διαβάσει τη ρωσική έκθεση αλλά θα ήθελε να την μελετήσει.

Από τη Μόσχα, ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ρωσία, διαβεβαίωσε ότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει ακόμη. «Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι εργασίες», είπε ο Φάεντ Μουστάφα μιλώντας στο πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή