Για εμπόριο όπλων κατηγορείται ο Φάτος Νάνο - Την παραίτησή του ζήτησε ο Μπερίσα

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 13:21
UPD:13:28
A- A A+

Ο αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του βουλευτή της αλβανικής αντιπολίτευσης και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νικόλ Λέσι, σύμφωνα με τις οποίες εμπλέκεται σε εμπόριο όπλων μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου το 1998, δήλωσε ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Αλντρίν Νταλιπι.

«Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, και εκδότης της εφημερίδας «Κόχα Γιον» Νικόλ Λεσί, παρουσίασε χθες στο κοινοβούλιο μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία στην οποία ο Φάτος Νάνο αναφέρεται στις δυνατότητες διακίνησης όπλων μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου πριν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Λεσί κατηγόρησε μέσω της εφημερίδας του και τη σύζυγο του Φάτος Νάνο, Τζοάνα Νάνο για διεύθυνση παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων με την υποστήριξη του συζύγου της. Επίσης σε δημοσίευμα της «Κοχα Γιον» ο αλβανός πρωθυπουργός κατηγορείται για σχέσεις με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μετά τα παραπάνω δημοσιεύματα ο Φάτος Νάνο και η σύζυγός του κινήθηκαν δικαστικά κατά του Νικόλ Λεσί, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τη Βουλή την άρση της ασυλίας του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μετά την προσφυγή της Τζοάνα Νάνο, αίτημα το οποίο τελικά απερρίφθη από τη Βουλή.

Αμέσως μετά την απόρριψη του αιτήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου για άρση της ασυλίας του Νικόλ Λεσί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, ζήτησε την παραίτηση του αλβανού πρωθυπουργού και χαρακτήρισε την απόφαση του κοινοβουλίου ως «νίκη της ελευθεροτυπίας».

Σύμφωνα με τον Μπερίσα τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Νικόλ Λέσι αποδεικνύουν την ανάμειξη του πρωθυπουργού σε διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. «Το μόνο βήμα που πρέπει να κάνει ο Νάνο είναι να παραιτηθεί. Τώρα πρέπει να αρχίσουν ανακρίσεις σε βάρος του», τόνισε.

Ο κ. Νάνο ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας να ξεκινήσει έρευνες για τη διακρίβωση των κατηγοριών που διατύπωσε σε βάρος του ο Νικόλ Λέσι. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζεται ότι ο Φατος Νάνο ζήτησε από όλους τους κρατικούς θεσμούς να συνεργαστούν για την εξακρίβωση της αλήθειας των δηλώσεων Λέσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή