Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 16:33
A- A A+

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ επανέλαβε και σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ευρωπαική πορεία της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι «η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει».

Όσον αφορά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, για άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «δεν άλλαξε τίποτα που να τροποποιεί τη χθεσινή δήλωση του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου», ότι δηλαδή «είναι πολύ πιθανή η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εφόσον προκύψει κάποια νεότερη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που εξελίσονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στην ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, ο κ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προέβη στην εκτίμηση ότι «δεν θα συζητηθεί κάποιο συγκεκριμένο όνομα» και σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης αφορά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών επί των σχεδιασμών του υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για τη σημερινή επίσκεψη Σολάνα στα Σκόπια και το ενδεχόμενο να έχει γίνει προσυνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση εν όψει των συνομιλιών του εκεί, ο κ. Αντώναρος επισήμανε πως «η θέση της Ε.Ε. είναι σαφής», συμπληρώνοντας πως «ασφαλώς ο κ. Σολάνα θα μεταφέρει στους συνομιλητές του τις θέσεις της Ε.Ε.».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει απόρρητο «non paper» του υπουργού Εξωτερικών προς τον αμερικανό πρέσβη την περασμένη βδομάδα, όπου εκφράζεται η έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την αμερικανική ενέργεια. «Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε ανταλλαγή διπλωματικών εγγράφων, τα οποία γίνονται ενδεχομένως κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με ξένους πρέσβεις. Η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και την εξέφρασε δημοσίως ο κ. Μολυβιάτης μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μίλλερ», υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος.

Τέλος, σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου σχετικά με τη μη ανανέωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια για εποχικές άδειες εργασίας -«Κάναμε αυτό για να δώσουμε στα Σκόπια να καταλάβουν ότι η επιπόλαιη και άδικη απόφαση των ΗΠΑ για μονομερή αναγνώριση δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα» είχε δηλώσει ο κ. Παναγιωτόπουλος- ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι πρόκειται για μικρή χρονική αναβολή και πρόσθεσε ότι ο θέμα θα λυθεί σε ευθετότερο χρόνο.

«Εκείνο το οποίο ήθελε να πει προφανώς ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ότι η ημέρα εκείνη δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να προχωρήσει η οριστικοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Αντώναρος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή