Νότιο Σουδάν: Μαρτυρίες για μαζικές εκτελέσεις με εθνοφυλετικά κριτήρια

Φόβοι για γενικευμένη εμφύλια σύρραξη
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 13:04
UPD:13:22
REUTERS/GORAN TOMASEVIC

Άντρας της φυλής των Ντίνκα κρατά ένα καλάσνικοφ μπροστά από ένα κοπάδι αγελάδων κοντά στην πόλη Ρούμπεκ στο Νότιο Σουδάν. Πηγές από την πρωτεύουσα της χώρας σημειώνουν ότι ένοπλοι Ντίνκα πυροβολούν αδιακρίτως ανθρώπους σε περιοχές των Νούερ.

A- A A+

Νέα στοιχεία για πράξεις μαζικών εκτελέσεων με εθνοφυλετικά κριτήρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν αποκαλύπτονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η βία ήλθε ως επακόλουθο της μάχης εξουσίας ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιίρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Ντίνκα και στον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Ματσάρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Νούερ.

Δημοσιογράφος στην πρωτεύουσα της χώρας, Τζούμπα, ανέφερε, σύμφωνα με το δίκτυο BBC, ότι υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι δηλώνουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι, κυρίως Νούερ, έχουν τραυματιστεί η σκοτωθεί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Έτερη πηγή από την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν σημειώνει ότι ένοπλοι Ντίνκα πυροβολούν αδιακρίτως ανθρώπους σε περιοχές των Νούερ.

Οι πρώτες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Τζούμπα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη νεαρή χώρα, με τους αντικαθεστωτικούς στασιαστές, οι οποίοι υποστηρίζουν τον κ. Ματσάρ, να έχουν καταλάβει τις κομβικές πόλεις Μπορ και Μπεντιού, βορείως της πρωτεύουσας.

EURONEWS

Ο κ. Κιίρ έχει κατηγορήσει τον κ. Ματσάρ, τον οποίο απέπεμψε τον Ιούλιο, για απόπειρα πραξικοπηματος. Ο τελευταίος αρνείται ότι προσπαθεί να καταλάβει την αρχή, ενώ η κυβέρνηση αρνείται ότι οι δυνάμεις της ασκούν βία με εθνοφυλετικά κριτήρια.

EURONEWS

Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε μια γενικευμένη εμφύλια ανάφλεξη μεταξύ Νούερ και Ντίνκα.

«Αγριότητες»

Η Χάνα ΜακΝίς, δημοσιογράφος στην Τζούμπα, δήλωσε στο BBC ότι πήρε συνέντευξη από άνδρα ονόματι Σάιμον, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε τέσσερις σφαίρες, ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει με το να κρυφτεί κάτω από σορούς θυμάτων, ως ένας από τους 12 επιζήσαντες απόπειρας μαζικής εκτέλεσης 250 ατόμων.

Έτερος άνδρας ο οποίος βρίσκεται επίσης σε βάση του ΟΗΕ δήλωσε ότι ένοπλοι Ντίνκα πυροβολούσαν αδιακρίτως σε συνοικίες Νούερ όσους δε μιλούν την διάλεκτό τους.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις Τόμπι Λάνζερ, ο οποίος βρέθηκε στο Μπορ το σαββατοκύριακο, δήλωσε επίσης στο κρατικό βρετανικό δίκτυο ότι έγινε μάρτυρας «μερικών από τα πλέον απεχθή πράγματα που μπορεί κανείς να φανταστεί».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητη πηγή επιβεβαίωσης των καταγγελιών για αγριότητες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή