Η διαδοχή του Αραφάτ

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 17:51
UPD:19:21

A- A A+

Η διαδοχή του Αραφάτ δεν είναι καθόλου ελκυστική. «Τι προσφέρει σήμερα η θέση του ηγέτη των Παλαιστινίων;» αναρωτιέται ένα στέλεχος της Χαμάς. «Τη διοίκηση ενός απογοητευμένου και εξαθλιωμένου λαού που δέχεται καθημερινούς βομβαρδισμούς;»

Επιπλέον, ποιός από το παλαιστινιακό πολιτικό σύστημα έχει αυτή τη στιγμή αρκετή εξουσία για να ανακηρυχθεί ηγέτης;

Το όνομα του δεύτερου στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και πρώην πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) αναφέρεται όλο και συχνότερα ως η πιο πρόσφορη λύση. Υπάρχουν τρεις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν: η προεδρία της ΟΑΠ, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) και η προεδρία της Φατάχ. «Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια ποδοσφαιρική ομάδα», λέει στέλεχος της Φατάχ στην Αμίρα Χας της εφημερίδας «Haaretz». «Αλλοι παίζουν και άλλοι κάθονται στην εξέδρα, αλλά πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους». Και οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν σήμερα εκείνον που θα είναι αποδεκτός από τις διάφορες πτέρυγες της Φατάχ και θα δράσει με συλλογικό πνεύμα.

Η ΟΑΠ είναι αρχή υπέρτερη της ΠΑ, άρα ο γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της πρώτης έχει μεγαλύτερη εξουσία από τον πρωθυπουργό, τον Αχμεντ Κορέι.

Ο Αμπού Μάζεν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στα όργανα της Φατάχ, όταν η κεντρική επιτροπή αρνήθηκε να τον στηρίξει στην πρωθυπουργία. Η βάση της οργάνωσης έχει καταστήσει σαφές ότι θα ήθελε να τόν δει να επιστρέφει.

Από την άλλη, ποιά θα είναι η στάση της Χαμάς; Θα διευκολύνει το έργο του διαδόχου του Αραφάτ, διακόπτοντας τις επιθέσεις, ή θα του ασκήσει πίεση;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή