Ανησυχία Γαλλίας, ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 19:01
A- A A+

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν εξέφρασε φόβους μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση ότι η κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού μπορεί να επιδεινωθεί.

Διευκρίνισε ότι πολλές εκατοντάδες Γάλλοι έχουν συγκεντρωθεί σε βάση γάλλων πεζοναυτών, αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Ανακοινώθηκε επίσημα, στο μεταξύ, ότι στο Αμπιτζάν στη διάρκεια αντιγαλλικών εκδηλώσεων από το Σάββατο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άμαχοι, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 600 άνθρωποι.

Στη Λιβερία έχουν συρρεύσει περίπου 1.300 άμαχοι και έχουν καταφύγει σε τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς πολύ κοντά στη μεθόριο.

Στη Γκάνα έχουν μέχρι τώρα καταφθάσει περίπου 300 πολίτες της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με ανακοίνωσή της εξέφρασε «την πολύ μεγάλη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών».

Ο κ. Ραφαρέν τόνισε ότι μοναδικός στόχος της Γαλλίας είναι η αποφυγή του εμφύλιου πολέμου στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο καταβάλλει πλέον έντονες προσπάθειες να συναφθεί εκ νέου εκεχειρία με τους αντάρτες που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας του, κορυφαίας παραγωγού κακάο στον κόσμο.

Στην Ακτή του Ελεφαντοστού τηρούνταν εκεχειρία το τελευταίο 18μηνο, που διεκόπη όταν στα τέλη του Οκτωβρίου ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε στο βορρά επιθέσεις εναντίον των ανταρτών.

Στη διάρκεια μίας από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν εννέα Γάλλοι στρατιώτες. Τότε και η Γαλλία ανέλαβε δράση και κατέστρεψε όλα τα στρατιωτικά αεροπλάνα της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Πηγή: AΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή