Αντιδράσεις δικηγόρων στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 18:09
UPD:18:14
ΑΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
A- A A+

Την αντίθεσή τους στην νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προς είσπραξη και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εκφράζουν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλος και η πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Κ. Σταμαδιάνου.

«Εν μέσω της οξύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, η τρόικα των δανειστών και οι εγχώριοι συνεργάτες της, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αντί να τις μειώσουν, νομοθετούν την υποχρεωτική ανά τριετία μετάταξη των δικηγόρων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και τώρα επιχειρούν να καταστήσουν απαγορευτική κάθε εκκρεμότητα σχετική με την καταβολή των εισφορών, για ποσό που ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, επί ποινή διαβίβασης της οφειλής στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Και όλα αυτά, προσθέτει, «τη στιγμή που, σε αντίθεση με τους εργαζομένους, οι οποίοι ασφαλίζονται ανάλογα με το χρόνο εργασίας τους, ο δικηγόρος καλείται να πληρώσει το σύνολο των ετησίων ασφαλιστικών εισφορών, ανεξάρτητα από το πόσες ημέρες και ώρες είναι πράγματι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του».

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, στόχος των ρυθμίσεων είναι «να οδηγήσουν μαζικά τους δικηγόρους σε παραίτηση - όπως ήδη συμβαίνει ιδίως με νέους συναδέλφους, που στη πλειοψηφία τους αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καταβάλουν τόσο υψηλές εισφορές - προκειμένου να κλείσουν το δικηγορικό επάγγελμα».

Από την πλευρά της η κ. Σταμαδιάνου σημείωσε ότι «η διαβίβαση από 1.1.2014 των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ άνω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ, για είσπραξη και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αφενός έρχεται σε προφανή αντίθεση με τη διέπουσα την αναγκαστική εκτέλεση νομοθεσία και αφετέρου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη εξαθλίωση του κλάδου».

«Η Πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί ότι το επάγγελμα του δικηγόρου συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία της αγοράς και ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε υπερθετικό βαθμό τον κλάδο μας και δη τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τις υπέρογκες εισφορές τους», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή