Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή σε επιδρομή της συριακής πολεμικής αεροπορίας στην επαρχία του Χαλεπιού, ανακοίνωσε συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.
«Ο απολογισμός έχει ανέλθει σε 42 νεκρούς στην Χανάνο», μια συνοικία της πόλης τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το κέντρο Τύπου του Χαλεπιού (αντιπολίτευση) κατήγγειλε «μια σφαγή» στην συνοικία Χανάνο, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες.
Παράλληλα το επαρχιακό συμβούλιο του Χαλεπιού (αντιπολίτευση) ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για μια εβδομάδα στις περιοχές και τις συνοικίες που ελέγχουν οι σύροι αντάρτες στην επαρχία αυτή, λόγω των «συστηματικών και σκόπιμων βομβαρδισμών».
«Η πολεμική αεροπορία έβαλε στόχο δύο σχολεία στην πόλη Μάαρεχ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, τραυματίζοντας σαράντα μαθητές», προσθέτει το επαρχιακό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, στην οποία καλεί τις διεθνείς οργανώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην επιδείνωση αυτή των συνθηκών ζωής και της ασφάλειας.
Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης (CGRS) κατήγγειλε από την πλευρά της την εκστρατεία αυτή με τους βομβαρδισμούς που διεξάγεται εδώ και οκτώ ημέρες στο Χαλέπι, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μια κατάσταση τρόμου και μια έξοδο του πληθυσμού προς την ύπαιθρο παρά το μεγάλο ψύχος.
Χθες εξάλλου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταδίκασε τις επιδρομές αυτές της πολεμικής αεροπορίας στο Χαλέπι, οι οποίες έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων μέσα σε μερικές ημέρες. "Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει μια καταστροφή στο Χαλέπι", σύμφωνα με το HRW.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο που μαίνεται στην Συρία από τον Μάρτιο του 2011 και σημείωσε ότι η χορήγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας εμποδίζεται παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.
«Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη χώρα, ενώ εκατομμύρια άλλοι εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι και δεκάδες χιλιάδες στερούνται της ελευθερίας τους», εξήγησε ο Μαγκν Μπαρθ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Συρία.
«Τα αποθέματα τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης εξαντλούνται επικίνδυνα, ιδιαίτερα στις ζώνες που πολιορκούνται (...). Και πάρα τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρασχεθεί βοήθεια στους Σύρους», πρόσθεσε.
Η ΔΕΕΣ κάλεσε για άλλη μια φορά την συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες να επιτρέψουν την δρομολόγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters