Ισραήλ: Δεν ήταν έκπληξη οι πληροφορίες περί παρακολουθήσεων

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 23:01
UPD:23:10
REUTERS/JIM URQUHART

Εγκαταστάσεις της NSA στη Γιούτα των ΗΠΑ.

A- A A+

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν εξεπλάγησαν από τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησης ισραηλινών ηγετών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, υποβαθμίζοντας τη σημασία των πληροφοριών που μπορεί να συνελέγησαν.  

Υπενθυμίζεται ότι έγγραφα που διέρρευσαν στο πλαίσιο των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή υποδεικνύουν ότι η NSA και η αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία, GCHQ, είχαν το 2009 «στοχεύσει» μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε καταχωρηθεί ότι ανήκε στον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Όλμερτ, και ότι παρακολουθούσαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υψηλόβαθμων αξιωματούχων του τομέα της Άμυνας. «Υποθέτουμε ότι όχι μόνον αραβικά κράτη, αλλά και άλλες δυνάμεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων φιλικών κρατών, προσπαθούν να μας παρακολουθήσουν», δήλωσε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς στο Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Το Ισραήλ, ως εκ τούτου, λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις και μυστικές πληροφορίες δεν διαβιβάζονται ποτέ μέσω κανονικών τηλεφώνων και συστημάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, πρόσθεσε. Επίσης, ο Στάινιτς υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του Ισραήλ στον τομέα των πληροφοριών.  

Το γραφείο του Εχούντ Όλμερτ ανακοίνωσε επίσης ότι οι πληροφορίες αυτές, αν είναι ακριβείς, αφορούν σε μια δημόσια διεύθυνση email.

EURONEWS
Ομπάμα: Έλεγχος και όχι πάγωμα των παρακολουθήσεων της ΝSA

Τα προγράμματα παρακολουθήσεων της ΝSA δεν πρόκειται να τερματιστούν, ωστόσο θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι πιθανότητες να έχει προκύψει θέμα ασφαλείας ή πληροφοριών από την παραβίαση της συγκεκριμένης διεύθυνσης είναι ελάχιστες.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή