Δικαιοσύνη για το Λόκερμπι επιζητούν ΗΠΑ, Βρετανία και Λιβύη

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 22:32
UPD:22:42
REUTERS/RUSSELL CHEYNE

Πολίτες έχουν αφήσει στεφάνια στο νεκροταφείο Dryfesdale της Σκωτίας στη μνήμη των 270  θυμάτων της τραγωδίας του Λόκερμπι.

A- A A+

Τη «μαύρη» επέτειο της βομβιστικής επίθεσης σε επιβατικό αεροπλάνο της Pan Am στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 τιμούν οι αρχές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Λιβύης, ζητώντας να δικαστούν αυτοί που ευθύνονται για τη συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια.

«Θέλουμε όλοι οι υπεύθυνοι αυτής της κτηνώδους τρομοκρατικής ενέργειας να δικαστούν και θέλουμε να καταλάβουμε γιατί διαπράχθηκε» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση σχετικά με  την τραγωδία του Λόκερμπι, όπου είχαν σκοτωθεί 270 άνθρωποι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε πλήρως για να αποκαλύψουμε όλα τα γεγονότα στην υπόθεση αυτή. Θα προσφέρουμε όλη μας την υποστήριξη στους ερευνητές ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την εργασία τους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την συνεργασία μας και χαιρετίζουμε την προσεχή επίσκεψη βρετανών και αμερικανών ερευνητών στην Λιβύη για να συζητήσουν όλες τις πτυχές αυτής της συνεργασίας, κυρίως την ανταλλαγή πληροφοριών, εγγράφων και την πρόσβαση σε αυτόπτες μάρτυρες», αναφέρεται.

EURONEWS

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1988, ένα Μπόινγκ 747 της Pan Am, που πραγματοποιούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη, εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι, 38 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Και οι 259 επιβαίνοντες, κυρίως Αμερικανοί, σκοτώθηκαν από την επίθεση, όπως και 11 κάτοικοι του Λόκερμπι.

Το 2003, το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι αναγνώρισε επισήμως την ευθύνη που έφερε η Λιβύη  για την επίθεση και στην συνέχεια κατέβαλε  αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Ωστόσο, ο Καντάφι ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι διέταξε την επίθεση. Ο μόνος άνθρωπος που καταδικάστηκε ποτέ για την επίθεση αυτή, ο Αμπντελ Μπασετ αλ Μεγκράχι, πέθανε τον Μάιο του 2012 στην Λιβύη, αφού είχε αφεθεί ελεύθερος τρία χρόνια νωρίτερα για λόγους υγείας.

Μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, το γραφείο του εισαγγελέα της Σκωτίας ζήτησε επισήμως από τις νέες αρχές της Λιβύης να βοηθήσουν στην έρευνά του και οι ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου.

Από την πλευρά τους οι νέες αρχές της Λιβύης εξέφρασαν την βούλησή τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την υπόθεση αυτή. Αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές έχουν έκτοτε μεταβεί στη Λιβύη.

Εκδηλώσεις μνήμης

Με αφορμή τα 25 χρόνια από την επίθεση, διάφορες εκδηλώσεις μνήμης είχαν διοργανωθεί σήμερα στην Βρετανία και στις ΗΠΑ για τα θύματα.

Οι οικογένειες των θυμάτων μετείχαν σε μια τελετή που έγινε στο Λόκερμπι στο κοιμητήριο του Ντράιφεσντεϊλ όπου έχει ανεγερθεί μνημείο στη μνήμη των νεκρών αυτής της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο παρουσία εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης.Αργότερα προβλεπόταν να τελεστεί λειτουργία στο Λονδίνο, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Εκδηλώσεις μνήμης προβλεπόταν επίσης να διεξαχθούν και στις ΗΠΑ, κυρίως μια τελετή στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον κοντά στην Ουάσινγκτον, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ και σκωτσέζων εκπροσώπων.

«Η τρομοκρατία δεν θα θριαμβεύσει», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργόςμ Ντέιβιντ Κάμερον σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία σημείωνε ότι το Λόκερμπι παραμένει μια από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία της αεροπορίας και η πιο αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε ποτέ στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή