Το χαβά τους

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2004 18:09

A- A A+

Η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να ακολουθεί συμπεριφορές που μας ενοχλούν, γιατί αυτό θα είναι ασύμβατο με την ευρωπαϊκή της πορεία. Κοινή λογική.

Τότε, ποιός ο λόγος της έξαρσης των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο αυτή την περίοδο;

Τότε, γιατί οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενώπιον της ολομέλειας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ότι η χώρα του «δεν έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση»; Αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε για την Κυπριακή Δημοκρατία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/10/978270.htm .

Πώς είναι δυνατόν μια υποψήφια χώρα να διεξάγει τις ενταξιακές συνομιλίες και με τα 25 κράτη-μέλη της E.E. όταν αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος;

Πώς είναι δυνατόν να αρνείται η Αγκυρα -που θέλει να γίνει μέλος της Ενωσης- την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης και με την Κύπρο, που είναι μέλος;

Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να προβάλει ενστάσεις στη συμμετοχή της Κύπρου σε μια σειρά διεθνών οργανισμών;

Η Τουρκία, που δεν διέπεται από ερασιτεχνική αντίληψη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, παίζει ένα παιχνίδι για δυνατούς παίκτες. Συμπεριφέρεται σαν να τής χρωστάνε την ένταξη στην Ε.Ε. -εξ ου και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ότι είναι ένας στόχος τον οποίο δεν θα επιδιώξει «με οποιοδήποτε τίμημα»- επιδιώκει να εξασφαλίσει ανέξοδα δεσμεύσεις, να απελευθερωθεί από διαδικασίες που δεν την ευνοούν, και να δημιουργήσει κεκτημένα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή