Νότιο Σουδάν: Μάχες με άγνωστο νικητή στην πόλη Μπεντιού

Δύο και όχι τρεις οι νεκροί κυανόκρανοι
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 13:08
UPD:13:26
REUTERS/GORAN TOMASEVIC

Ενα αγόρι περπατά δίπλα σε συρματόπλεγμα σε ένα καταυλισμό της Αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) στη Τζούμπα. Λόγω των νέων συγκρούσεων περίπου 13.000 πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, νοτιοσουδανοί στρατιώτες από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες συγκρούστηκαν σε στρατόπεδο κοντά στην πόλη Μπέντιου, σύμφωνα με μαρτυρίες και αξιωματούχο του ΟΗΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

A- A A+

Νοτιοσουδανοί στρατιώτες από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες συγκρούστηκαν σε στρατόπεδο κοντά στην πόλη Μπέντιου, πρωτεύουσα της πετρελαιοπαραγωγής επαρχίας Γιούνιτι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μαρτυρίες και αξιωματούχο του ΟΗΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι βαριές μάχες μεταξύ στρατιωτών που ανήκουν στις φυλές Νούερ και Ντίνκα στην Ρουμπκόνα, χωριό δύο χιλιόμετρα από την Μπεντιού, άρχισαν το βράδυ της Πέμπτης και διήρκεσαν ως νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σημείωσε ο δημοσιογράφος Μπονιφάσιο Τάμπαν Κούιτς στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Τζο Κοντρέρας σημείωσε ότι 27 στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ αναζήτησαν καταφύγιο σε συγκρότημα του οργανισμού κοντά στη Ρουμπκόνα, μαζί με 525 αμάχους.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Κοντρέρας και Κούιτς, δεν είναι σαφές ποιος ελέγχει πλέον το Μπεντιού.

Δύο τελικώς οι νεκροί κυανόκρανοι

Δύο είναι τελικώς οι ινδοί κυανόκρανοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, ενώ ένας τρίτος τραυματίστηκε την Πέμπτη, όταν ένοπλοι «σάρωσαν» βάση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον κ. Κοντρέρας.

Προηγούμενες πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς κυανόκρανους.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ότι τη ζωή τους έχασαν επίσης δύο νοτιοσουδανοί πολίτες.

Πρόσθεσε πάντως ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση από πλευράς της Προεδρίας του Νότιου Σουδάν ότι 54 ανήκοντες στη φυλή Ντίνκα έχασαν τη ζωή τους κατά την επιδρομή στις εγκαταστάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή