Google: Αύξηση των κυβερνητικών αιτημάτων για απομάκρυνση υλικού

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 11:28
UPD:11:28
REUTERS/ROBERT GALBRAITH
A- A A+

Μεγάλη αύξηση των αιτημάτων από κρατικούς φορείς και δικαστήρια για απομάκρυνση υλικού πολιτικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο αποκαλύπτει η αναφορά διαφάνειας της Google, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο η εταιρεία έλαβε 3.846 αιτήματα από κυβερνήσεις για απομάκρυνση υλικού από τις υπηρεσίες της – αύξηση 68% σε σχέση με το δεύτερο μισό του 2012.

«Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μία ανησυχητική τάση παραμένει: οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να μας ζητούν να απομακρύνουμε πολιτικό υλικό. Δικαστές μας έχουν ζητήσει να απομακρύνουμε πληροφορίες που είναι επικριτικές για αυτούς, αστυνομικά τμήματα ζητούν να κατεβάζουμε βίντεο ή blogs που ρίχνουν φως στον τρόπο λειτουργίας τους και τοπικοί φορείς όπως δημοτικά συμβούλια δεν επιθυμούν να μπορεί ο κόσμος να βρει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεών τους» αναφέρει η Σούζαν Ινφαντίνο, νομική διευθύντρια, σε δημοσίευσή της σε blog.

Πολύ συχνά τα αιτήματα αυτά επικαλούνται νόμους περί δυσφήμησης, ιδιωτικότητας και πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Google αναφέρει μεγάλη αύξηση στην Τουρκία, από όπου προήλθαν 1.673 αιτήματα για «κατέβασμα» υλικού, σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση σε σχέση με το δεύτερο μισό του 2012. Στα αιτήματα αυτά περιλαμβάνονται αποτελέσματα αναζήτησης με πληροφορίες για πολιτικό αξιωματούχο και σεξουαλικά σκάνδαλα, ιστολόγιο κουρδικής θεματολογίας και βίντεο που επικρίνουν τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Στη Ρωσία αναφέρθηκε επίσης αύξησης των αιτημάτων μετά την εμφάνιση ενός νόμου πέρσι, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση ιστοσελίδων εγκληματικού περιεχομένου, της παιδοφιλίας και της υποκίνησης σε αυτοκτονίας. Ωστόσο, οι επικριτές του κάνουν λόγο για έναν νόμο ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για την λογοκρισία της πολιτικής έκφρασης online.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η Google και άλλες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν τη λήψη σχετικής άδειας για να αποκαλύψουν πόσα αιτήματα για πληροφορίες δέχονται από την NSA, στο πλαίσιο της Fisa (Foreign Intelligence Surveillance Act). Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη προεδρική επιτροπή που ασχολείται με το θέμα των παρακολουθήσεων της NSA πρότεινε να επιτραπεί στις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν κάτι τέτοιο.

Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα αιτήματα απομάκρυνσης υλικού στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου είναι οι εξής:

  • Τουρκία: 1.673
  • ΗΠΑ: 545
  • Βραζιλία: 321
  • Ρωσία: 257
  • Ινδία: 163

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στο συγκεκριμένο διάστημα υποβλήθηκαν τέσσερα αιτήματα. Επίσης, στην αναφορά σημειώνεται κυπριακό αίτημα για κατάργηση ονομάτων αμφισβητούμενων εδαφών στο Google Maps.

Προτεινόμενα για εσάς