Κύπρος: Σε χαμηλούς τόνους οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Μητσοτάκη

Επίθεση Μητσοτάκη στον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 10:52
UPD:11:00
A- A A+

Σε χαμηλούς τόνους διατηρήθηκαν οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων στις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, o κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έχει ξεφύγει από κάθε όριο, καθώς επιτίθεται ανοικτά και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οδηγήθηκε σε απομόνωση μετά το δημοψήφισμα.

«(Ο κ. Παπαδόπουλος) Επιμένει ανοιχτά να κατηγορεί τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ στο σύνολό τους. Κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη ότι πλήρωσαν για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν, κάτι που προφανώς είναι δικαίωμά τους, αφού ήταν δικό τους σχέδιο και θεωρούσαν ότι είναι δίκαιο. Δεν βλέπει την τραγική απομόνωση που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο; Κινδυνεύει να παρασύρει τον ελληνισμό στο σύνολό του. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει το πρόβλημα εκ βαθέων και αδελφικά με την Κύπρο, με την οποία δεν μπορεί να χωρίσει -ακόμη και να ήθελε- η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυπριακή ηγεσία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει και να μην θέτει εμπόδια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η καμπή είναι δύσκολη και «δεν έχουν πέραση τα νταϊλίκια».

Η κυπριακή κυβέρνηση απέφυγε μέχρι τώρα να σχολιάσει την επίθεση Μητσοτάκη κατά του προέδρου Παπαδόπουλου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει δηλώσεις τις οποίες δεν είχε μπροστά του ολοκληρωμένες, ωστόσο επεσήμανε ότι «έχουμε μπροστά μας κάποιες πολύ κρίσιμες βδομάδες για το μέλλον της Κύπρου...και δεν εξυπηρετούμε το εθνικό συμφέρον αν ερίζουμε μεταξύ μας».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι είναι γνωστές οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη, έχει δικαίωμα να τις εκφράζει αλλά το ΑΚΕΛ διαφωνεί με αυτές. Σε ερώτηση αν οι απόψεις Μητσοτάκη εκφράζουν μερίδα της Νέας Δημοκρατίας και αν υπήρχε σκοπιμότητα να γίνουν αυτή τη στιγμή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Όπως επίσης παρατήρησε, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος και εκφράζει τις θέσεις του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ενωμένων Δημοκρατών, Κώστας Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη αποτελούν «μιά επισήμανση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Βρισκόμαστε», είπε, «σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα που το πολιτικό παιγνίδι παίζεται με συμμαχίες, εμείς καταφέραμε να βρισκόμαστε σε σύγκρουση και ενώ είμαστε μέλος της Ε.Ε., έχουμε πολύ λιγότερο λόγο απ’ ό,τι η Τουρκία».

Οι εξελίξεις, υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, «τρέχουν χωρίς εμάς γιατί έχει ασκηθεί πολιτική που έπληξε την αξιοπιστία μας και μας οδήγησε στην απομόνωση».

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή