Παπαρήγα: Βασικός αντίπαλος είναι η πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 13:19
A- A A+

«Βασικό πρόβλημα, ο βασικός αντίπαλος είναι η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια και οι ενδεχόμενοι πιο συγκεκριμένοι σχεδιασμοί που έχουν σε αυτή την πολύπαθη περιοχή, που ξέρουμε ότι τα μεγάλα της βάσανα άρχισαν με τη μεθοδευμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με την πρωτοβουλία ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Εκεί για μας βρίσκεται ο κύριος αντίπαλος».

Αυτό δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

«Για μας», σημείωσε η κ. Παπαρήγα, «το όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι το κύριο και το βασικό. Το κύριο και το βασικό είναι η συνύπαρξη των λαών, ο σεβασμός των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η καταπολέμηση κάθε μορφής αλυτρωτικής προπαγάνδας».

«Πρέπει να σας πω ότι το ΚΚΕ το ανησυχούν πολύ περισσότερο οι εξελίξεις που έχουμε στο Αιγαίο, με τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις, που μπορεί ποσοτικά να είναι λιγότερες ή περισσότερες - δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο η ποιότητά τους που μας ανησυχεί. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο παρελθόν, η Συμφωνία της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, που δεν είναι καλό», επισήμανε η γγ του ΚΚΕ.

«Από αυτή την άποψη και η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να πάρουμε ως κριτήριο τον σεβασμό και την εξυπηρέτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των γειτονικών λαών. Όταν μια χώρα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ουσία υπερασπίζεται και τα συμφέροντα των γειτονικών λαών», κατέληξε στις δηλώσεις της η Αλέκα Παπαρήγα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή