Ρωσία: Επικρίσεις κατά του Άσαντ

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 10:39
UPD:10:50
EPA/VIOLAINE MARTIN / HANDOUT

«Τέτοιες δηλώσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να κλιμακώνουν την ένταση και δεν οδηγούν καθόλου στον κατευνασμό της κατάστασης», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Επικρίσεις κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ διατύπωσε σήμερα η Μόσχα, υιοθετώντας μια ασυνήθιστη στάση απέναντι στη Δαμασκό.

Η Ρωσία κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας ότι κλιμακώνει την ένταση στη χώρα με τις δηλώσεις του σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2014.

«Τέτοιες δηλώσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να κλιμακώνουν την ένταση και δεν οδηγούν καθόλου στον κατευνασμό της κατάστασης», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι ο σύρος πρόεδρος έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Ο ίδιος ο κ. Ασαντ, όταν ερωτήθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου για τις προθέσεις του απάντησε: «Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να θέσω υποψηφιότητα».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την οργή της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έχει συμπεριλάβει στους όρους της για τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις με το καθεστώς την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Μιχάηλ Μπογκντάνοφ κάλεσε τον σύρο πρόεδρο να μην κλιμακώνει την ένταση εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία.

«Θεωρούμε ότι πριν από τις διαπραγματεύσεις, είναι καλύτερα να μην γίνονται οποιεσδήποτε δηλώσεις είναι πιθανόν να δυσαρεστήσουν μία πλευρά και να προκαλέσουν πάθη και αντιδράσεις», τόνισε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια καταδίκης του Μπασάρ αλ Ασαντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή εκδίωξής του από την εξουσία. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν προσπαθεί να υποστηρίξει τον Ασαντ, αλλά θεωρεί ότι η αποχώρησή του από την εξουσία δεν μπορεί να τεθεί ως όρος στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή