Στις 10 π.μ. η κηδεία του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2004 07:18
UPD:09:56

A- A A+

ΠΑΡΟΥΣΙΑ πολιτικών αξιωματούχων, από όλον τον κόσμο, θα γίνει η κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ στο Κάϊρο. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στις 10 το πρωΐ, ώρα Ελλάδος, σε τέμενος, κοντά στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Αργά το μεσημέρι, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, θα ενταφιαστεί στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Στην κηδεία θα παραστούν ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα εκπροσωπηθούν, κυρίως σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Στο Κάϊρο θα μεταβεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Από το ΚΚΕ θα παραστεί ο Θανάσης Παφίλης, ενώ από τον Συνασπισμό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης.

Μεσίστια η σημαία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου τηρήθηκε χθες, ένα λεπτό σιγής. Ο Κόφι Ανάν μίλησε με θερμά λόγια για τον εκλιπόντα, ενώ απηύθυνε έκκληση σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα, για να υλοποιήσουν το όραμα του Αραφάτ, για δύο κράτη που θα συνυπάρχουν ειρηνικά.

Τέλος στο Κάϊρο, πρόκειται να τελεστεί μία σύντομη στρατιωτική κηδεία, για λόγους ασφαλείας, αλλά και συγκράτησης συγκίνησης στα παλαιαστινιακά εδάφη, όπου έχει κηρυχθεί πένθος 40 ημερών και κυριαρχούν εκδηλώσεις κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Η σορός του Παλαιστινίου προέδρου, έχει τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα, που θα έλκουν έξι άλογα και θα συνοδεύεται από άνδρες της αιγυπτιακής προεδρικής φρουράς.

Το τέμενος του βασιλιά Φαϊζάλ, όπου θα γίνει η τελετή, είναι κλειστό για το κοινό και φρουρείται αυστηρά, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί σε όλες τις αρτηρίες, που οδηγούν στην περιοχή όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Για λόγους ασφαλείας, όλα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γειτονικών κτιρίων παραμένουν κλειστά.

Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν, ότι η Μέση Ανατολή έχει να δει τόσο μεγάλη συγκέντρωση ηγετών, από την κηδεία του Σύρου προέδρου, Χάφεζ αλ Ασσαντ, στη Δαμασκό, τον Ιούνιο του 2000.

Μεταξύ των ξένων ηγετών που θα παραστούν στην νεκρώσιμη τελετή είναι ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, οι πρόεδροι του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλι, της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, του Μπαγκλαντές, Γιατζουντίν Αχμεντ και της Ινδονησίας, Σουζίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, γεννήθηκε το 1929 στη συνοικία Σακακίνι, στο κέντρο του Καΐρου. Η Αίγυπτος, ανέλαβε την ευθύνη να οργανώσει την επίσημη νεκρώσιμη τελετή, για να δώσει τη δυνατότητα στους Αραβες ηγέτες να παραστούν, καθώς η ταφή θα γίνει στην κατεχόμενη Ραμάλα νωρίς το απόγευμα και πριν τη δύση του ηλίου.

Η σορός του Παλαιστινίου προέδρου, μεταφέρθηκε χθες το βράδυ από το Παρίσι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με γαλλικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

Μετά την τελετή, η σορός του Αραφάτ θα μεταφερθεί με αιγυπτιακό στρατιωτικό ελικόπτερο στη Ραμάλα, μετά από μία σύντομη στάστη στο Ελ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή