Κόντρα Στυλιανίδη - Αδριανόπουλου στη Βουλή

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2004 15:54
A- A A+

Αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, και του ανεξάρτητου βουλευτή, Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, ο κ. Ανδριανόπουλος ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις θέσεις της αναφορικά με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, ειδικά εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, και να ενεργήσει άμεσα και σε όλα τα μέτωπα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ.Στυλιανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τα θετικά κεφάλαια των αποφάσεων του Ελσίνκι που σχετίζονται τόσο με την ένταξη της Κύπρου όσο και με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ένωσης με την Τουρκία και χαρακτήρισε περίεργη τη χρονική συγκυρία που το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει το θέμα, κάνοντας λόγο για πολιτική λαϊκισμού και εντυπώσεων.

«Η Νέα Δημοκρατία αναγνώρισε τα θετικά στα κεφάλαια που σχετίζονται με την ένταξη Κύπρου και ένταξη Τουρκίας. Εμείς θεωρούμε επιτυχία το κείμενο της Ε.Ε. με τους όρους που περιλαμβάνονται για την Τουρκία», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι ελληνοτουρκικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν στη Χάγη: «Για μας είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα. Πέστε μας εσείς ποια είναι η θέση σας», τόνισε.

Ανταπαντώντας ο κ. Αδριανόπουλος παρατήρησε: «Ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται πως δεν εγκατέλειψε το Ελσίνκι και ότι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας εκκρεμεί. Γιατί όμως δεν φρόντισε να θέσει σαν προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας την επίλυση της διαφοράς;».

«Το Ελσίνκι προϋποθέτει να μην έχει η Τουρκία συνοριακές διαφορές και πρέπει να αναγνωρίσει όλα τα σύνορα μας, διαφορετικά θα δούμε να φτάνουν οι τουρκικοί τορπιλάκατοι στη Αίγινα, εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα και να λέμε ότι δεν υπάρχουν διαφορές», επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο κ. Αδριανόπουλος έκανε λόγο για κορύφωση αδράνειας της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι δέκα μέρες μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα και λίγο πριν από την απόφαση της Ε.Ε. για την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται μόνο την Κύπρο και το Κάιρο.

«Ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών είναι να προωθεί τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τα συμφέροντα της. Δεν ασκεί είναι να ασκεί εξωτερική πολιτική για κατανάλωση. Ας μην λαϊκίζουμε. Ο υπουργός ενημερώνει και δρα εκεί που πρέπει και όταν πρέπει», απάντησε με τη σειρά του ο κ. Στυλιανίδης και απευθυνόμενος στον κ. Αδριανόπουλο με αφορμή το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, παρατήρησε:

«Το να υπερβάλλατε σκοπίμως για να χρησιμοποιείτε επικοινωνιακά ζητήματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων και της εξωτερικής πολιτικής σε μια στιγμή κρίσιμη, είναι λάθος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή