Είχε να εμφανιστεί δημοσίως πολύ καιρό. Ο Ισμαήλ Χανίεχ, ένας από τους πέντε ιδρυτές της Χαμάς, έλαβε μέρος το περασμένο Σάββατο σε μια συνάντηση στη Γάζα με τον Αχμεντ Κορέι, τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό, και ανώτερα στελέχη της Φατάχ.
Εάν ένα ιστορικό στέλεχος της Χαμάς κάνει τον κόπο να μετακινηθεί, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Μια άλλη ένδειξη είναι και οι καθημερινές συνεδριάσεις στη Γάζα της Συμμαχίας εθνικών και ισλαμικών δυνάμεων, γνωστής και ως «Επιτροπή των 13» -στην οποία μετέχουν όλα τα παλαιστινιακά κόμματα- που ήταν ανενεργή, αλλά δραστηριοποιήθηκε μετά την επιδείνωση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ.
Στη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου, γράφει ο απεσταλμένος της «Liberation» στη Γάζα, η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία του Κορέι για να ζητήσουν «αυξημένη συμμετοχή» και μια «ενιαία διοίκηση». Δεν έφτασαν, πάντως, να ζητήσουν συγκεκριμένα υπουργεία.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει αποδυναμωθεί από μια δεκαετία διαφθοράς και από την αποτυχία της να ανακηρύξει ένα παλαιστινιακό κράτος, έχει ανάγκη από τη Χαμάς. Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, η Χαμάς θα τις κέρδιζε.
Από την άλλη, και η Χαμάς έχει αποδυναμωθεί τόσο από τις ισραηλινές επιθέσεις, όσο και από τη στάση της διεθνούς κοινότητας, που την έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Εχει ανάγκη λοιπόν κι αυτή να προσκολληθεί στους παλαιστινιακούς θεσμούς.
Αφού μποϊκοτάρισε τις εκλογές του 1996, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και ότι θα εξετάσει τη στάση της στις βουλευτικές εκλογές. Η στρατηγική απλή: να κατακτήσει σταδιακά την εξουσία από τη βάση. Ο πολλαπλασιασμός των «νικάμπ» (του πέπλου που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια) στους δρόμους της Γάζας και των γενειοφόρων αξιωματούχων στα υπουργεία είναι μια ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της Χαμάς. «Η επιλογή τους είναι έξυπνη», λέει ένας παρατηρητής. «Περιμένουν να υπογράψει ο διάδοχος του Αραφάτ μια τελική συμφωνία, χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους, και στη συνέχεια θα μαζέψουν την εξουσία σαν ώριμο φρούτο».
«Οσο κρατά η κατοχή, αποκλείεται να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός», λέει ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ζόχρι. «Κανείς δεν θα μπορέσει να φτάσει σε συμφωνία με το Ισραήλ, χωρίς μια πολιτική συμφωνία με τη Χαμάς». Από την άλλη πλευρά, ο διάδοχος του Αραφάτ ξέρει πως για να αποσπάσει μια περίοδο χάριτος από τη διεθνή κοινότητα, πρέπει να κάνει μια σημαντική χειρονομία, όπως η αναστολή της ιντιφάντα. Ο μήνας του μέλιτος ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς αναμένεται έτσι να μην κρατήσει πολύ.
Πηγή: Liberation, ΑΠΕ