Μια προαναγγελθείσα αποχώρηση

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2004 18:36
UPD:19:56

A- A A+

Ο Κόλιν Πάουελ δεν έκρυβε πόσο απομονωμένος ένιωθε στην κυβέρνηση Μπους και είχε δηλώσει ότι θέλει να αποχωρήσει. Στις 15 Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι ανακοίνωσε το πρωί στο επιτελείο του ότι υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να να αναλάβει τα καθήκοντά του ο διάδοχός του.

«Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές, επειδή ο κόσμος είναι γεμάτος προβλήματα, αλλά είναι και γεμάτος ευκαιρίες. Και είμαστε αποφασισμένοι να αρπάξουμε καθεμία. Εάν ορισμένοι από εμάς χάσουμε και κανένα κιλό στην πορεία, καλό είναι αυτό», έγραφε χαριτολογώντας σε άρθρο του στους «Νew York Times» στις 2 Ιανουαρίου 2004. Για κιλά, δεν γνωρίζουμε, αλλά τις πεςρισσότερες μάχες εξουσίας τις έχασε.

Στο ίδιο άρθρο πρόσθετε:

«Εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης Μπους, έχουμε επίσης κάνει τον απολογισμό μας και έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας. Το κάνουμε αυτό με αυτοπεποίθηση, επειδή το όραμα του προέδρου είναι ξεκάθαρο και ορθό: η τεράστια δύναμη της Αμερικής πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση αρχών που είναι ταυτόχρονα αμερικανικές, αλλά που είναι επίσης ευρύτερες και μεγαλύτερες από εμάς».

Ακριβώς πάνω σε θέματα αρχών και τακτικής υπήρχε μία διάσταση απόψεων υπουργού και προέδρου, με τον οποίο στη διάρκεια της τετραετίας δεν κατάφερε να αποκτήσει στενή προσωπική σχέση, όπως για παράδειγμα η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις ή ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς -το «μυαλό» των νεοσυντηρητικών γερακιών- οι οποίοι το βράδυ των προεδρικών εκλογών της 2ας Νοεμβρίου ήταν οι μόνοι που ανέμεναν τα αποτελέσματα μαζί με τον πρόεδρο.

Οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν μια ακόμη πιο επιθετική εξωτερική πολιτική στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας.

Ποιος θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας; Επί του παρόντος ακούγονται τα ονόματα της σιδηράς Κόντι -όπως την αποκαλούν στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου- Ράις και του πρώην ιερέα και γερουσιαστή, και νυν πρεσβευτή στον ΟΗΕ Τζον Ντάνφορθ.

* Η φωτογραφία είναι αρχείου. Παρά τα χαμόγελα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, παρέμενε ξένο σώμα στην κυβέρνηση Μπους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή