Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για το Σκοπιανό

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2004 19:31
UPD:20:16
A- A A+

Τη δυσαρέσκεια της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και αντιπροσωπεία της Ομογένειας σε συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχε προαναγγελθεί την Παρασκευή.

Ομως, λόγω των αλλαγών στο τιμόνι της αμερικανικής διπλωματίας -ο κ. Πάουελ υπέβαλε παραίτηση, η οποία και έγινε αποδεκτή- η σημασία της συνάντησης περιορίστηκε στα όσα διημείφθησαν με τον τρίτο στην ιεραρχία του ΥΠΕΞ, υφυπουργό Μάρκ Γκρόσμαν, ο οποίος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναμιχθεί ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη για την εξεύρεση αποδεκτής ονομασίας στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για την όσο το δυνατόν συντομότερη επίλυση του θέματος.

Ο κ. Γκρόσμαν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον προτίθεται να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με όποιο όνομα προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής εκτίμησε ότι θα υπάρξουν «θετικά βήματα» προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος, οι ομογενείς θα εκφράσουν τη δυσφορία τους και στη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή