Αντιμέτωποι με το κτήνος του φασισμού

Το έργο του Μπρεχτ, «Η Εβραία», παρουσιάζεται στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 09:36

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η Εβραία», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου της Φένιας Παπαδόδημα, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

A- A A+

Στοχεύοντας όχι μόνο σε μία κοινωνικοπολιτική διαλεκτική διαδικασία αφύπνισης του θεατή, αλλά και στη διερεύνηση ενός βαθύτερου υπαρξιακού ερωτήματος: τη σχέση ενός ζευγαριού μέσα από το πρίσμα μιας καταπιεσμένης και εκτροχιασμένης κοινωνίας, ένα δυνατό έργο έρχεται από το παρελθόν πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η Εβραία», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου της Φένιας Παπαδόδημα, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, από σήμερα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Πρόκειται για ένα από τα 24 μονόπρακτα, με γενικό τίτλο «Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου Ράιχ», που ο συγγραφέας έγραψε έναν μήνα μετά τη δημοσίευση του ρατσιστικού νομοσχεδίου της Νυρεμβέργης, όταν ήταν εξόριστος από τη Γερμανία, ανάμεσα στο 1935 και το 1939.
Η ηρωίδα του είναι μια μεγαλοαστή εβραϊκής καταγωγής, παντρεμένη  με διευθυντή κλινικής. Ενώ ζει μία άνετη ζωή, μία νύχτα αποφασίζει να φύγει ξαφνικά και τηλεφωνεί στους φίλους και τους γνωστούς της, ανακοινώνοντας πως πηγαίνει για διακοπές στο Άμστερνταμ. Ο άντρας της την παρακολουθεί αμήχανος, χωρίς καμία αντίδραση. Δεν την εμποδίζει να φύγει, δεν της λέει να μείνει. Είναι κι αυτός θύμα της ρατσιστικής προπαγάνδας; Έχει καταφέρει το κτήνος του φασισμού να εισχωρήσει ακόμα και ανάμεσα σε ένα ζευγάρι;

Αναπόφευκτος παραλληλισμός με την πραγματικότητα μας

«Ο παραλληλισμός με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτος» σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης. «Η άνοδος του ρατσισμού και του εθνικισμού, η εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου, η δυσπιστία και η υποκρισία, ορίζουν πια την καθημερινότητά μας. Το ξύπνημα του κτήνους καραδοκεί μέσα μας.
Διαχρονικά πρωτοποριακό, το επικό - διαλεκτικό θέατρο του Μπρεχτ προϋποθέτει την ελευθερία των συνειρμών και των προεκτάσεων. Βίντεο προβολές και ακουστικό υλικό της εποχής, συνεντεύξεις του ίδιου του Μπρεχτ, αυτοσχεδιασμοί των ηθοποιών πάνω σε εφιαλτικά όνειρα αποτελούν τις παρενθέσεις της δικής μου ανάγνωσης.

Μέσα από το κείμενο, διαισθάνομαι τα κτηνώδη ορμέμφυτα που όλοι φέρουμε, αλλά και τον αντίποδά τους, μία πνευματικότητα στα όρια της μεταφυσικής αναγκαιότητας. Σίγουρα, αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο αποκάλυψης των “κατασκευαστών” της ιστορίας του ανθρώπινου γένους, πίσω από το παραμύθι των καλών και των κακών, ακρογωνιαίο λίθο κάθε προπαγάνδας».

Ταυτότητα παράστασης
Απόδοση κειμένου - σκηνοθεσία: Φένια Παπαδόδημα, σκηνικά: Αριστοτέλης Καρανάνος - Αλεξάνδρα Σιάφκου, μουσική: Γιώργος Παλαμιώτης, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παίζουν:  Ραφίκα Σαουίς, Μάκης Παππάς.

Πληροφορίες
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας: Κεφαλληνίας 16 -  Κυψέλη, τηλ.: 210 8838727. Τιμές εισιτηρίων 15, 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς