Αναζωπύρωση ανησυχιών μετά την εκτέλεση του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν

Προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 17:49
UPD:19:29
REUTERS/YONHAP

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την  εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν στην οποία ο Γιανγκ Σονγκ Θαέκ με δεμένα τα χέρια, κρατείται από ένστολους φύλακες κατά τη δίκη του.

A- A A+

Η εκτέλεση του άλλοτε πανίσχυρου θείου του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αναζωπύρωσε τους φόβους πολιτικής αστάθειας στο απομονωμένο και οπλισμένο με πυρηνικά ασιατικό κράτος.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Κον Τζιίν υποσχέθηκε «υψηλή ετοιμότητα» μετά την εκκαθάριση του Τσανγκ Σονγκ Θαέκ.

Η εκτέλεση, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια εκστρατεία «εσωτερικής τρομοκρατίας» από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο Τσανγκ εκτελέστηκε για πράξεις «προδοσίας» από βορειοκορεατικό στρατοδικείο.

Η απομάκρυνσή του είχε γίνει με πάταγο, όταν ένοπλοι φρουροί τον συνέλαβαν κατά τη διάρκεια ειδικής κομματικής συνεδρίασης του Κόμματος Εργατών Κορέας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Ριού Κιλ Τζάε, προειδοποίησε ότι τις εκκαθαρίσεις μπορεί να ακολουθήσουν στρατιωτικές κινήσεις εκ μέρους της Πιονγιάνγκ, ακόμη και νέα πυρηνική δοκιμή.

Ανέφερε δε, μιλώντας στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο, ότι «ο Βορράς συνήθως καλύπτει τα εσωτερικά του ζητήματα με προκλήσεις στο εξωτερικό».

Η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει την τρίτη πυρηνική της δοκιμή το Φεβρουάριο, συναντώντας την καταδίκη των μεγάλων δυνάμεων.

Η Πιονγιάνγκ είχε εξαπολύσει τότε απειλές για χτυπήματα κατά Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ.

EURONEWS

Η Κίνα χαρακτήρισε, από την πλευρά της, την εκτέλεση ως «εσωτερικό ζήτημα» και ευχήθηκε σταθερότητα στη «γειτονική χώρα».

Αναλυτές θεωρούν ότι η εκτέλεση Τσανγκ θα μπορούσε να σημάνει αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκκαθαρίσεις εκατοντάδων ατόμων τα οποία συνδέονταν με την κομματική του ομάδα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ένδειξη αστάθειας του καθεστώτος.

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας την Παρασκευή κάτοικοι συγκεντρώθηκαν γύρω από δημόσιες εφημερίδες για να διαβάσουν το σχετικό ρεπορτάζ.

«Χειρότερος από σκύλο»

Το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο KCNA τόνισε ότι ο Τσανγκ μπροστά σε στρατοδικείο την Πέμπτη και ομολόγησε ότι προσπάθησε να ανατρέψει το καθεστώς. Η θανατική του καταδίκη εκτελέστηκε άμεσα, τόνισε το πρακτορείο.

Σε εκτεταμένη και λεπτομερή ανακοίνωση, το πρακτορείο χαρακτηρίζει τον εκτελεσθέντα «κατάπτυστο ανθρώπινο απόβρασμα… χειρότερο από σκύλο».

Ο Τσανγκ θεωρείτο μέντορας του ανιψιού του στη μεταβατική φάση ανάληψης της ηγεσίας μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2011.

Ήταν παντρεμένος με την αδελφή του θανόντος ηγέτη και κατείχε θέσεις – κλειδιά, μεταξύ άλλων εκείνη του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας, κορυφαίου στρατιωτικού σώματος της χώρας.

Το 2012, είχε ταξιδέψει στην Κίνα και είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Χου Τζιντάο, υπογράφοντας σειρά οικονομικών συμφωνιών, μεταξύ άλλων και για δύο ειδικές οικονομικές ζώνες.

Η Ιαπωνία αναφέρει ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», ενώ οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «άλλη μία εκδήλωση της ακραίας κτηνωδίας του βορειοκορεατικού καθεστώτος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή