Θ. Πελεγρίνης: Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω του διαλόγου

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 16:13
UPD:16:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσιος Πελεγρίνης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της 74ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. Ελληνικών Πανεπιστημίων.

A- A A+

Η κρίση στα ΑΕΙ μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω του διαλόγου, δήλωσε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θ. Πελεγρίνης, κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο των πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τον κ. Πελεγρίνη, η προσπάθεια από τη διοίκηση του ΕΚΠΑ είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο άμεσα. Όπως επεσήμανε, η εισήγησή του προς τη σύγκλητο και η απόφασή της την περασμένη εβδομάδα ήταν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν τα μαθήματα «με τρόπο ομαλό» και συγχρόνως το υπουργείο να συνεχίσει τον διάλογο. Επίσης, σημείωση ότι η εκπρόσωπος της συγκλήτου Ε. Καραμαλέγκου και ο καθηγητής νομικής Χ. Χρυσανθάκης, που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό, του μετέφεραν ότι η δίωρη συζήτησή τους ήταν εποικοδομητική και ότι ανέλαβαν σήμερα να ενημερώσουν τους διοικητικούς, ωστόσο «το κλίμα πυροδοτήθηκε από διαμάχη μεταξύ των απεργών».

«Όλοι μας στην πανεπιστημιακή κοινότητά μας θέλουμε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Και όλοι πρέπει να δείξουμε πνεύμα συνεννόησης» τόνισε.

Ο κ. Πελεγρίνης υποστήριξε ότι «ο πρύτανης καθημερινά ασχολείται πολλές ώρες με το να αντιμετωπίζει τις συνεχείς διώξεις της πολιτείας σε βάρος του κι αυτό είναι άδικο και ψυχοφθόρο».

Οι πρυτάνεις συνεδριάζουν για δεύτερη ημέρα, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα των ιδρυμάτων και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.

Τη σύνοδο απασχολεί κυρίως «η μείωση των προϋπολογισμών την τελευταία τριετία ως και 60%» και η «περικοπή για φέτος επιπλέον 15%» αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της διαθεσιμότητας σε οκτώ πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι το πρωί, διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και φοιτητές, που συγκεντρώθηκαν στο λεβητοστάσιο του πανεπιστημίου για να καταδείξουν τα προβλήματα της θέρμανσης, έκαναν πορεία μέχρι το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος.

Αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή μέσα στη σύνοδο για να εκθέσει στους πρυτάνεις τις αντιρρήσεις για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή